Biszkopt z olejem

biszkopt z olejem

Przepis na jasny biszkopt z olejem

Biszkopt z olejem to stabilny biszkopt do tortu. Dzięki olejowi biszkopt wychodzi wilgotniejszy, nie potrzebuje tak dużo nasączenia jak zwykły biszkopt. Jednym z moich ulubionych biszkoptów jest biszkopt do naked cake. Dzisiejszy przepis na biszkopt z olejem to właśnie połączenie przepisu na biszkopt Uli Stępniak i Martyny z @wszystkiegosmacznego. Biszkopt pięknie rośnie i świetnie sprawdza się w tortach o różnych smakach.

Bez biszkoptu raczej ciężko wyobrazić sobie tort. Zamiast „tradycyjnego” ciasta do tortu, możesz wybrać biszkopt: z masłem (biszkopt genueński), tłuszczowy, na samych białkach lub ciasto czekoladowe (np. brownie, black velvet cake). Smak kremów w torcie podkreśli ciasto – np. do musów czekoladowych warto użyć ciasta czekoladowego. Biszkoptem, który sprawdzi się w większości tortów i ciast, jest jasny biszkopt z olejem.

Proporcje na jasny biszkopt z olejem:

  • 1 jajko, rozmiar L (waga ze skorupką to około 65 g) – białka i żółtka oddzielnie)
  • 35g cukru
  • 12 g oleju o neutralnym smaku i zapachu
  • 40 g mąki pszennej

Na tort o średnicy 16 cm proponuję zrobić biszkopt z 4-5 jajek. Robiąc biszkopt z 4 jajek, biszkopt przekroiłam na 3 równe blaty (wysokość każdego blatu to około 2 – 2,5 cm) i cienką, górną warstwę.

Biszkopt ze zdjęcia zrobiłam w rancie 18 cm, użyłam 6 jajek. Biszkopt wyszedł wysoki, prawie na 12 cm (na wysokość rantu). Razem z tym biszkoptem piekłam drugi biszkopt. Jeden wyszedł z górka, drugi z lekko pofalowanym wierzchem. Wystudzony biszkopt zawsze odwracam górką do dołu – biszkopt się wyrównuje, na drugi dzień biszkopt przekrawam i odcinam górkę.

Mój piekarnik nie piecze równomiernie – widzę to szczególnie, gdy piekę ciastka lub ptysie (w jednym końcu są bardziej przypieczone). Dlatego ważne jest, aby poznać swój piekarnik i odpowiednio dostosować temp. pieczenia. Przyczyną tego, że biszkopt wyrasta z górką jest zbyt wysoka temperatura pieczenia i szybkie nagrzewanie się blaszki.

Uwaga! Często w przepisach na biszkopt jest napisane, aby białka ubić na sztywną pianę. Łatwo przeoczyć ten moment. Dlatego ja czekam aż białka zwiększą swoją objętość, dobrze się spienią i właśnie wtedy zaczynam stopniowo dodawać cukier.

Biszkopt z olejem

Przepis na wilgotny biszkopt z olejem.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Biszkopt, Przepis podstawowy
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz 5 min
Autor: Ania

Składniki

Wilgotny biszkopt z olejem

  • 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno)
  • 175 g cukru
  • 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g mąki pszennej

Wykonanie

Wilgotny biszkopt z olejem

  • Rant o średnicy 16 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód) i układam na większej blaszce do pieczenia. Mąkę przesiewam, piekarnik ustawiam na około 170°C.
  • Białka ubijam na najwyższych obrotach aż dobrze się spienią i zaczynam stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Żółtka mieszam z olejem. Cały czas miksując, wlewam żółtka do białek. Miksuję przez chwilę (na najwyższych obrotach, do połączenia).
  • Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę. Miksuję tylko do połączenia.
  • Masę biszkoptową przelewam do rantu, wyrównuję wierzch ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 50 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia.
  • Całkowicie wystudzony biszkopt oddzielam od boków rantu za pomocą ostrego, cienkiego noża. Wystudzony biszkopt owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Biszkopt kroję na drugi dzień po upieczeniu. Do krojenia używam tzw. piły do cięcia biszkoptu.
jak pokroić biszkopt

Jak pokroić biszkopt na równe blaty?

Aby pokroić biszkopt na równe blaty, użyj tzw. piły do biszkoptu lub noża strunowego. U mnie ten ostatni nie sprawdził się. Z noża do przekrawania na początku nie umiałam korzystać, dopiero pomogło zdjęcie dwóch noży (zostawiłam jeden). Nóż kupisz w Cake Land.



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis