Ciasto 3 bit bez pieczenia, 3 bit na herbatnikach
Ciasto 3 bit to pyszne, ale bardzo słodkie ciasto bez pieczenia. Ogólnie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale wymaga leżakowania w lodówce. Ciasto polecam podawać na drugi dzień, gdy lekko zmięknie. Wtedy ładnie się kroi i smakuje wybornie.
Z czego składa się 3 bit?
To ciasto z masą krówkową składa się właśnie ze słodkiej masy karmelowej, kremu budyniowego i śmietany kremówki. Zamiast biszkoptu lub kruchego ciasta używamy gotowych herbatników. Latem ciasto na pewno podałabym udekorowane sezonowymi owocami – truskawkami, borówkami albo malinami. Myślę, ze ciasto będzie jeszcze lepsze, szczególnie da tych którzy nie lubią tak bardzo słodkich ciast.
Do przygotowania ciasta 3 bit bez pieczenia potrzeba sporo herbatników. U mnie w jednej warstwie było to 6 herbatników w 4 rzędach. W tym cieście mamy 3 warstwy herbatników, więc ich ilość można łatwo obliczyć. Jeśli chodzi o wagę, to potrzeba tych herbatników około 800 g – w moim przypadku 8 paczek po 100 g. Ale herbatniki są różne, lepiej to sprawdzić samemu. Co do masy krówkowej – użyłam takiej o wadze 460g, ale polecam większą, smak będzie bardziej wyczuwalny.
Jeśli chcecie zrobić idealnie równe ciasto, użyjcie regulowanego rantu do pieczenia i składania ciast (np. taki, przyda się też do innych wypieków). Dzięki temu obejdzie się bez docinania herbatników, wielkość foremki odpowiednio dostosujecie do ich wielkości).

Ciasto 3bit bez pieczenia
Składniki
- 800 g herbatników (około 72 sztuki)
- 700 ml mleka
- 2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego (każde opakowanie po 40g, na 0,5 litra mleka)
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła
- 3 łyżki alkoholu (opcjonalnie)
- 1 puszka masy kajmakowej/krówkowej (około 460g)
- 500 ml śmietany 36%
- 1 łyżka cukru
- 100 g startej czekolady gorzkiej
Wykonanie
- Przygotowanie ciasta zaczynam od zrobienia masy budyniowej.
- Z podanej ilości mleka odlewam 1 szklankę, wsypuję proszek budyniowy, mąke pszenną i mieszam do rozpuszczenia. Pozostałe mleko zagotowuję z trzema łyżkami cukru. Do gotującego się mleka powoli wlewam rozpuszczone budynie, cały czas mieszając. Budyń gotuję do zgęstnienia. Budyń przykrywam folią spożywczą i odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Masło ubijam na białą, puszystą masę. Do masła dodaję po łyżce zimnego budyniu, po każdej porcji miksuję do połączenia. Na koniec dodaję alkohol i mieszam. Opcjonalnie masę dosładzam, ale nie jest to konieczne.
- Blaszkę do pieczenia o wymiarach około 25x31cm wykładam papierem do pieczenia, wykładam herbatniki. U mnie były to 4 na 6 herbatników.
- Masę krówkową podgrzewam, następnie rozprowadzam na herbatnikach. Masę przykrywam drugą warstwą herbatników.
- Na herbatniki wykładam masę budyniową, równomiernie rozprowadzam. Przykrywam trzecią, ostatnią warstwą herbatników.
- Śmietanę i cukier umieszczam w misie miksera. Ubijam na najmniejszych obrotach do rozpuszczenia się cukru. Następnie zwiększam obroty i miksuję do zgęstnienia. Przy użyciu śmietany 30% należy dodać 2 opakowania tzw. fixu do śmietany (dodajemy pod koniec ubijania).
- Masę śmietankową przekładam na herbatniki, wyrównuję wierzch. Ciasto wkładam do lodówki na całą noc lub dłużej.
- Ciasto kroję na kawałki, najlepiej wielkości użytych herbatników. Przed podaniem posypuję startą czekoladą. Smacznego :)


Przy okazji zapraszam do polubienia mojej strony na Facebooku, możesz to zrobić tutaj. A jeśli szukasz przepis na świeta, wypróbuj krokiety z kapustą i pieczarkami.