Pyszne ciasto leśny mech z mascarpone i owocami
Ciasto leśny mech z mascarpone pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Pisałam już o tym przy okazji przepisu na podstawowe ciasto leśny mech. Jeśli próbowaliście samego ciasta bez dodatków to być może wyczuliście delikatny smak szpinaku. Jednak w połączeniu z kremami w ogóle go nie czuć. Najczęściej spotkałam się z przepisami, gdzie leśny mech podaje się z kremem śmietankowym. Postanowiłam coś pozmieniać i tak powstał leśny mech porzeczkowo – śmietankowy. Oczywiście z obowiązkową porcją owoców do dekoracji :)
Robiąc ciasto leśny mech korzystałam z przepisów Sugarlady oraz bloga Moje wypieki (samo ciasto). Przepis na krem porzeczkowy pochodzi z bloga Słodki pomysł. Jak na razie to właśnie ten przepis na krem porzeczkowy najbardziej mi odpowiada. Słodkość kremów możecie dopasować do gustu. Choć jak dla mnie te proporcje są najlepsze :)

Ciasto najlepiej jest składać w rancie, dzięki czemu ciasto wyjdzie równe. Tym razem z niego zrezygnowałam na rzecz samej folii rantowej. Był to jednak błąd – w niektórych miejscach mus porzeczkowy trochę popłynął. Ciasto polecam wyjąć chociaż kilka minut przed podaniem. Wtedy najlepiej smakuje.
Ciasto leśny mech z mascarpone
Składniki
Ciasto ze szpinakiem
- 200 g świeżego szpinaku
- 110 ml oleju
- 2 jajka
- 110 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mus porzeczkowy
- 9 g żelatyny + odrobina wody
- 420 g czarnej porzeczki (umytej i bez gałązek)
- 90 g cukru
- 210 ml śmietany 36%
- 150 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie)
Krem śmietankowy
- 150 ml śmietany 36%
- 150 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- owoce do dekoracji – umyte i osuszone
Wykonanie
Ciasto ze szpinakiem
- Formę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewam, dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Szpinak rozdrabniam – powinna powstać jak najbardziej gładka masa. Do szpinaku dodaję olej i ponownie blenduję. Piekarnik rozgrzewam do temp. 175°C.
- Jajka wbijam do misy miksera, dodaję cukier. Ubijam około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze. Stopniowo dodaję mąkę a na koniec szpinak z olejem. Mieszam do połączenia się składników.
- Ciasto biszkoptowe przelewam do formy. Piekę około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto odstawiam do wystudzenia.
- Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oddzielam boki ciasta od tortownicy. Ciasto przekładam na paterę. Odkrawam wierzchnią warstwę ciasta i przekładam na talerz.
Mus porzeczkowy
- Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
- Porzeczki gotuję z cukrem przez około 5 minut a następnie przecieram przez sitko. Do gorącej masy dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
- Gdy masa porzeczkowa zaczyna gęstnieć, ubijam schłodzoną śmietanę. Śmietana powinna byc prawie ubita. Nadal miksując, powoli wlewam mus porzeczkowy. Mieszam do połączenia. Wstawiam do lodówki aż zacznie tężeć.
Krem śmietankowy
- Składniki na krem umieszczam w misie miksera, ubijam na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera i ubijam do otrzymania gęstego i puszystego kremu.
Przełożenie ciasta
- Ciasto najlepiej jest składać w rancie lub tortownucy.
- Na ciasto wykładam mus porzeczkowy, wyrównuję wierzch. Opcjonalnie w krem wciskam owoce. Jeśli mus jest dosyć rzadki, wkładam ciasto do lodówki na około 30 minut.
- Na mus wykładam krem śmietankowy, wyrównuję. Układam owoce i dekoruję odłożonymi okruszkami z ciasta.
- Ciasto leśny mech przechowuję w lodówce. Wyjmuję na około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)

Napisz mi z jakimi dodatkami najchętniej jesz to ciasto. Pyszne są jego różne wersje. Ja pozostanę chyba przy tradycyjnych, owocowo – śmietankowych smakach. Smacznego :)
Uściski, Ania
Ale pięknie i smakowicie się prezentuje. Chciałabym posmakować. :)
To polecam zrobić:). Nawet w najprostszej wersji ze śmietaną i owocami ciasto jest pyszne