Ciasto leśny mech z mascarpone

ciasto leśny mech

Pyszne ciasto leśny mech z mascarpone i owocami

Ciasto leśny mech z mascarpone pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem. Pisałam już o tym przy okazji przepisu na podstawowe ciasto leśny mech. Jeśli próbowaliście samego ciasta bez dodatków to być może wyczuliście delikatny smak szpinaku. Jednak w połączeniu z kremami w ogóle go nie czuć. Najczęściej spotkałam się z przepisami, gdzie leśny mech podaje się z kremem śmietankowym. Postanowiłam coś pozmieniać i tak powstał leśny mech porzeczkowo – śmietankowy. Oczywiście z obowiązkową porcją owoców do dekoracji :)

Robiąc ciasto leśny mech korzystałam z przepisów Sugarlady oraz bloga Moje wypieki (samo ciasto). Przepis na krem porzeczkowy pochodzi z bloga Słodki pomysł. Jak na razie to właśnie ten przepis na krem porzeczkowy najbardziej mi odpowiada. Słodkość kremów możecie dopasować do gustu. Choć jak dla mnie te proporcje są najlepsze :)

lesny mech przepis

Ciasto najlepiej jest składać w rancie, dzięki czemu ciasto wyjdzie równe. Tym razem z niego zrezygnowałam na rzecz samej folii rantowej. Był to jednak błąd – w niektórych miejscach mus porzeczkowy trochę popłynął. Ciasto polecam wyjąć chociaż kilka minut przed podaniem. Wtedy najlepiej smakuje.

Ciasto leśny mech z mascarpone

Ciasto leśny mech to wspaniała propozycja szczgónie na lato, gdy mamy duży dostęp do świeżych owoców.
Danie: Ciasto, Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Ciasto ze szpinakiem, Owoce, Szpinak
Czas przygotowania: 1 godz
Czas pieczenia: 30 min
Łączny czas: 1 godz 30 min
Autor: Ania

Składniki

Ciasto ze szpinakiem

  • 200 g świeżego szpinaku
  • 110 ml oleju
  • 2 jajka
  • 110 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus porzeczkowy

  • 9 g żelatyny + odrobina wody
  • 420 g czarnej porzeczki (umytej i bez gałązek)
  • 90 g cukru
  • 210 ml śmietany 36%
  • 150 g borówki amerykańskiej (opcjonalnie)

Krem śmietankowy

  • 150 ml śmietany 36%
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji – umyte i osuszone

Wykonanie

Ciasto ze szpinakiem

  • Formę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę przesiewam, dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Szpinak rozdrabniam – powinna powstać jak najbardziej gładka masa. Do szpinaku dodaję olej i ponownie blenduję. Piekarnik rozgrzewam do temp. 175°C.
  • Jajka wbijam do misy miksera, dodaję cukier. Ubijam około 10 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze. Stopniowo dodaję mąkę a na koniec szpinak z olejem. Mieszam do połączenia się składników.
  • Ciasto biszkoptowe przelewam do formy. Piekę około 30 minut, do suchego patyczka.Ciasto odstawiam do wystudzenia.
  • Gdy ciasto całkowicie wystygnie, oddzielam boki ciasta od tortownicy. Ciasto przekładam na paterę. Odkrawam wierzchnią warstwę ciasta i przekładam na talerz.

Mus porzeczkowy

  • Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
  • Porzeczki gotuję z cukrem przez około 5 minut a następnie przecieram przez sitko. Do gorącej masy dodaję żelatynę i mieszam do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.
  • Gdy masa porzeczkowa zaczyna gęstnieć, ubijam schłodzoną śmietanę. Śmietana powinna byc prawie ubita. Nadal miksując, powoli wlewam mus porzeczkowy. Mieszam do połączenia. Wstawiam do lodówki aż zacznie tężeć.

Krem śmietankowy

  • Składniki na krem umieszczam w misie miksera, ubijam na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera i ubijam do otrzymania gęstego i puszystego kremu.

Przełożenie ciasta

  • Ciasto najlepiej jest składać w rancie lub tortownucy.
  • Na ciasto wykładam mus porzeczkowy, wyrównuję wierzch. Opcjonalnie w krem wciskam owoce. Jeśli mus jest dosyć rzadki, wkładam ciasto do lodówki na około 30 minut.
  • Na mus wykładam krem śmietankowy, wyrównuję. Układam owoce i dekoruję odłożonymi okruszkami z ciasta.
  • Ciasto leśny mech przechowuję w lodówce. Wyjmuję na około 30 minut przed podaniem. Smacznego :)
przepis na leśny mech

Napisz mi z jakimi dodatkami najchętniej jesz to ciasto. Pyszne są jego różne wersje. Ja pozostanę chyba przy tradycyjnych, owocowo – śmietankowych smakach. Smacznego :)

Uściski, Ania



Komentarze (2)

Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis