Ciasto maślankowe z owocami – ciasto maślane

ciasto maślankowe

Ciasto maślane – ciasto maślankowe ze śliwkami

Ciasto maślankowe z owocami to jedna z najlepszych propozycji ciasta ze śliwkami :). Choć można je też zrobić z innymi owocami. Zimą można użyć owoców z zamrażarki (nie rozmrażamy ich wcześniej). Pyszne, delikatne, puszyste ciasto. Z dużą ilością owoców i do wyboru – kruszonką, lukrem lub cukrem pudrem. Ciasto podobnie smakuje jak ciasto ucierane, jednak jest delikatniejsze i łatwiejsze do zrobienia. Obok ciasta z pianką, takie puszyste ciasto z owocami jest tym, co na prawdę warto zrobić latem. Choć takich ciast jest znacznie więcej. W rodzinie bardzo lubimy mus z truskawek, który często dodajemy do tortu.

Bardzo podobnym ciastem jest piernik – składniki i proporcje są niemal identyczne. Polecam spróbować wersji z różnymi owocami. Na zdjęciach widzicie ciasto ze śliwkami i truskawkami. Smacznego :)

ciasto maślane z owocami

Ciasto z owocami:

  • pomysł na wykorzystanie truskawek albo śliwek
  • jedno z najprostszych ciast
  • ciasto na oleju
  • proste ciasto z owocami sezonowymi
  • ciasto na co dzień
  • lekkie i puszyste ciasto na maślance

Jeśli masz chwilę, zajrzyj na mój profil na Instagramie (kliknij tutaj – możesz zostawić serduszko, komentarz albo mnie zaobserwować lub po prostu nic nie robić). Nie masz Insta? Zerknij na Facebooka :)

Ciasto maślankowe z owocami

Niezwykle pyszne ciasto maślane z owocami. Niby maślane, ale z maślanką.
Danie: Deser
Keyword: Owoce
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 50 min
Łączny czas: 1 godz 10 min
Porcje: 1 blaszka
Autor: Ania

Składniki

Ciasto maślane z owocami

  • 500 – 600 g owoców
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • ¾ szklanka oleju

Kruszonka

  • 100 g masła
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru

Wykonanie

Ciasto maślane z owocami

  • Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Owoce myję, usuwam szypułki/pestki. Osączam na sitku. Mąkę przesiewam, dodaję sodę i proszek do pieczenia. Średniej wielkości blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C.
  • Do misy miksera wbijam jajka, dodaję cukier. Ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez około 15 minut.
  • Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i w 3-4 turach dodaję mąkę, na zmianę z maślanką. Na koniec wlewam olej. Mieszam tylko do połączenia się składników.
  • Ciasto przelewam na blaszkę. Wciskam owoce. Opcjonalnie, przed pieczeniem posypuję kruszonką. Ciasto piekę przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.
  • Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika. Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. Smacznego :)
  • Masło rozpuszczam. Mąkę mieszam z cukrem, dodaję płynne masło. Mieszam do powstania kruszonki, ewentualnie dodaję jeszcze odrobinę mąki.

Jeśli ciasto wydaje się mało słodkie, zawsze można je posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.

ciasto maślankowe


Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis