Ciasto maślane – ciasto maślankowe ze śliwkami
Ciasto maślankowe z owocami to jedna z najlepszych propozycji ciasta ze śliwkami :). Choć można je też zrobić z innymi owocami. Zimą można użyć owoców z zamrażarki (nie rozmrażamy ich wcześniej). Pyszne, delikatne, puszyste ciasto. Z dużą ilością owoców i do wyboru – kruszonką, lukrem lub cukrem pudrem. Ciasto podobnie smakuje jak ciasto ucierane, jednak jest delikatniejsze i łatwiejsze do zrobienia. Obok ciasta z pianką, takie puszyste ciasto z owocami jest tym, co na prawdę warto zrobić latem. Choć takich ciast jest znacznie więcej. W rodzinie bardzo lubimy mus z truskawek, który często dodajemy do tortu.
Bardzo podobnym ciastem jest piernik – składniki i proporcje są niemal identyczne. Polecam spróbować wersji z różnymi owocami. Na zdjęciach widzicie ciasto ze śliwkami i truskawkami. Smacznego :)

Ciasto z owocami:
- pomysł na wykorzystanie truskawek albo śliwek
- jedno z najprostszych ciast
- ciasto na oleju
- proste ciasto z owocami sezonowymi
- ciasto na co dzień
- lekkie i puszyste ciasto na maślance
Jeśli masz chwilę, zajrzyj na mój profil na Instagramie (kliknij tutaj – możesz zostawić serduszko, komentarz albo mnie zaobserwować lub po prostu nic nie robić). Nie masz Insta? Zerknij na Facebooka :)
Ciasto maślankowe z owocami
Składniki
Ciasto maślane z owocami
- 500 – 600 g owoców
- 3 szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka maślanki
- ¾ szklanka oleju
Kruszonka
- 100 g masła
- ¾ szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru
Wykonanie
Ciasto maślane z owocami
- Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Owoce myję, usuwam szypułki/pestki. Osączam na sitku. Mąkę przesiewam, dodaję sodę i proszek do pieczenia. Średniej wielkości blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180°C.
- Do misy miksera wbijam jajka, dodaję cukier. Ubijam całość na najwyższych obrotach miksera przez około 15 minut.
- Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i w 3-4 turach dodaję mąkę, na zmianę z maślanką. Na koniec wlewam olej. Mieszam tylko do połączenia się składników.
- Ciasto przelewam na blaszkę. Wciskam owoce. Opcjonalnie, przed pieczeniem posypuję kruszonką. Ciasto piekę przez około 50-55 minut, do tzw. suchego patyczka.
- Upieczone ciasto wyjmuję z piekarnika. Gdy ostygnie, posypuję cukrem pudrem lub dekoruję lukrem. Smacznego :)
- Masło rozpuszczam. Mąkę mieszam z cukrem, dodaję płynne masło. Mieszam do powstania kruszonki, ewentualnie dodaję jeszcze odrobinę mąki.
Jeśli ciasto wydaje się mało słodkie, zawsze można je posypać cukrem pudrem lub zrobić lukier.
