Musowe ciasto bez pieczenia – ciasto malina i biała czekolada
Przepyszne, delikatne ciasto o smaku maliny i białej czekolady. Proste, bez pieczenia o dwóch różnych pysznych smakach. Jest to lekki deser, który sprawdzi się o każdej porze roku a szczególnie latem.
Ciasto możecie zrobić bez specjalnej formy do ciasta musowego – wystarczy keksówka. Ciasto stosunkowo jest szybkie w przygotowaniu.

Jeśli biszkopty wyjdą za suche, można je nasączyć za pomocą silikonowego pędzelka. Możesz nasączyć np. mlekiem.
Jak zrobić ciasto musowe?
- Keksówkę o wymiarach około 31×12 wyłóż folią spożywczą (link afi do przykładowej keksówki). Folią spożywczą należy wyłożyć boki i spód blaszki.
- Przygotowanie ciasta zacznij od nasączania i bazy pod mus malinowy.
- Nasączone, podłużne biszkopty układaj wzdłuż dłuższych boków keksówki. Biszkopty nie mogą być zbyt nasączone (w przeciwnym razie się rozpadną). U mnie były aż za suche, po prostu trzeba wyczuć odpowiedni moment.
- Wyłóż mus z białej czekolady,wyrównaj i włóż do lodówki na około 15 minut.
- Dokończ mus malinowy, wyłóż na mus z białej czekolady, wyrównaj.
- Wystające biszkoptu dotnij do wysokości musów. Aby resztki biszkoptów się nie zmarnowały, ułożyłam je na kremie malinowym.
- Ciasto należy włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.
- Aby ułatwić wyjęcie ciasta przygotuj np. tacę lub deskę do krojenia o długości blaszki. Tacę połóż na górze keksówki (od tej strony gdzie jest mus malinowy). Cały czas trzymając tacę i keksówkę, odwracam formę. Dzięki temu ciasto jest znacznie łatwiej wyjąć.
Ciasto musowe malinowe polecam podawać z frużeliną i świeżymi owocami lub bezikami. Mus malinowy sprawdzi się też jako przełożenie w torcie. Polecam zwiększyć ilość żelatyny, tak jak w tym przepisie.
Musowe ciasto malinowe – ciasto bez pieczenia
Składniki
Mus z białej czekolady
- 4 g żelatyny +odrobina wody
- 50 g mleka
- 100 g białej czekolady
- 250 g schłodzonej śmietany 36%
Mus malinowy
- 4 g żelatyny + odrobina zimnej wody
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g malin
- 20 g galaretki malinowej
- 120 g śmietany 36%
- 50 g mascarpone
Dodatkowo
- 1 paczka podłużnych biszkoptów (około 200 g) – 20 sztuk
- do nasączenie – szklanka wody, 3 łyżki soku z cytryny
- do dekoracji – maliny, beziki, frużelina
Wykonanie
Mus z białej czekolady
- Żelatynę zalewam małą ilością wody. Czekoladę drobno siekam.
- Mleko zagotowuję, zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam aż się rozpuści. Wrzucam czekoladę, mieszam do połączenia. Odstawiam na około 5 – 7 minut.
- Schłodzoną śmietanę ubijam prawie na sztywno. Cały czas miksując, wlewam przestudzoną czekoladę z mlekiem i żelatyną. Miksuję do połączenia.
- Keksówkę o wymiarach około 31×12 cm wykładam folią spożywczą (spód i boki). Biszkopty krótko namaczam w wodzie z cukrem i cytryną. Biszkoptami wykładam dwa dłuższe boki keksówki, jeden obok drugiego. Na jeden bok wykorzystałam około 10 sztuk biszkoptów.
- Mus z białą czekoladę wylewam w środek keksówki, wyrównuję wstawiam do lodówki na około 15 minut. Około 3 łyżki musu można zostawić do dekoracji.
Mus malinowy
- Żelatynę zalewam małą ilością wody, odstawiam na kilka minut. Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczam razem w garnku i gotuję kilka minut (użyłam mrożonych malin i gotowałam około 3 – 4 minuty). W tym czasie maliny powinny się rozpaść..
- Garnek zdejmuję z palnika, dodaję żelatynę i galaretkę. Mieszam do rozpuszczenia się żelatyny i galaretki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Chwilę przed dokończeniem kremu, masę malinową warto włożyć do lodówki.
- Śmietanę i serek mascarpone (muszą być mocno schłodzone, prosto z lodówki) umieszczam w misie miksera. Ubijam na najmniejszych obrotach, do połączenia. Następnie zwiększam obroty miksera i ubijam na sztywno. W trzech turach dodaję masę malinową, za każdym razem delikatnie miksując.
- Krem wykładam na schłodzony mus z białej czekolady, wyrównuję. Biszkopty docinam do wysokości musów. Resztki biszkoptów wciskam w mus malinowy. Ciasto wkładam do lodówki na minimum 2 godziny.
Dekoracja
- Przygotowuję tacę lub deskę o długości blaszki. Tacę kładę na górze keksówki. Cały czas trzymając,odwracam deskę i keksówkę. Zdejmuję formę i folię.
- Wierzch ciasta dekoruję rozetkami ze śmietany, owocami lub frużeliną.