Ciasto w kształcie serca

ciasto w kształcie serca

Tort na Dzień Mamy – ciasto w kształcie serca

Ciasto w kształcie serca to mini wersja tortu. Może to być ciasto na Dzień Mamy, taty czy innej bliskiej nam osoby. Jest to prosty przepis na tort z kremem porzeczkowym i z białej czekolady. Podobny krem porzeczkowy zrobiłam w fioletowym torcie. Postanowiłam użyć końcówki mrożonych porzeczek i dżemu porzeczkowego, który wzmocnił smak musu. Słodkiego smaku nadaje krem z białej czekolady, który przepysznie łączy się ze świeżymi truskawkami – pychotka! Już nie mogę doczekać się sezonu na te pyszne owoce i wypieków z ich dodatkiem.

Tort jest bardzo prosty ale efektowny. Ogólnie robi się go dosyc szybko, ale najlepiej smakuje na drugi dzień. Do dekoracji możesz użyć truskawek, malin lub innych owoców. Jeśli nie posiadasz formy w kształcie serca, biszkopt zrób w okrągłej formie (myślę, że średnica 22 cm powinna być odpowiednia). Gdy już posmarujesz wierzch i boki kremem, z papieru do pieczenia wytnij kształt serca. Kształt serca odciśnij na wierzchu tortu, następnie zdejmij papier. Teraz wystarczy tylko zrobić rozetki i gotowe. Sprawdzi się też dekoracja z samych owoców, małych bezików i listków mięty.

Formę w kształcie serca możesz kupić np. na allegro i w innych sklepach (osobiście podoba mi się taki zestaw).

ciasto na dzień mamy

Ciasto w kształcie serca – ciasto na dzień mamy.

Proste ciasto dekorowane truskawkami – ciasto w kształcie serca to ciasto na dzień mamy lub innej, bliskiej nam osoby.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Tort
Czas przygotowania: 1 day
Porcje: 15 porcji
Autor: Ania

Składniki

Biszkopt

  • 4 duże jajka
  • 140 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej

Poncz

  • 300 ml gorącej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z połowy cytryny

Krem z białej czekolady

  • 300 ml śmietany 36%
  • 160 g białej czekolady
  • 250 g mascarpone

Krem porzeczkowy

  • 8 g żelatyny
  • 240 g czerwonej porzeczki (użyłam mrożonej)
  • 1 łyżka cukru
  • 60 g dżemu porzeczkowego
  • 200 ml śmietany 36%

Dekoracja

  • 300 g truskawek
  • płatki migdałowe, posiekane

Wykonanie

Biszkopt

  • Mąkę pszenną przesiewam. Spód tortownicy w kształcie serca wykładam papierem do pieczenia (formę w kształcie serca mam bez spodu – kształt pasował do tortownicy o średnicy 24 cm), Piekarnik rozgrzewam do temp. 165°C – 175°C.
  • Jajka (bez oddzielania białek od żółtek) umieszczam w misie miksera. Dodaję cukier i ubijam około 15 minut na najwyższych obrotach miksera. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę, mieszam tylko do połączenia składników (bezpieczniej jest mieszać szpatułką),
  • Masę przelewam do formy, wyrównuję wierzch. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 35 – 40 minut do tzw. suchego patyczka. Biszkopt odstawiam do wystudzenia. Całkowicie wystudzony biszkopt oddzielam od boków tortownicy, zawijam w ściereczkę/folię spożywczą i wkładam do lodówki.

Poncz

  • Wszystkie składniki mieszam i odstawiam do wystudzenia.

Krem z białej czekolady

  • Czekoladę siekam, przekładam do misy misera. Śmietanę podgrzewam do wrzenia, zdejmuję z palnika. Gorącą śmietaną zalewam czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia, odstawiam do wystudzenia. Chłodzę w lodówce przez minimum 6 godzin.
  • Do mocno schłodzonej masy dodaję mascarpone. Mieszam na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera, krem ubijam do zgęstnienia. Na czas przełożenia gotowy krem wkładam do lodówki.

Mus porzeczkowy

  • Żelatynę zalewam małą ilością wody. Porzeczki zagotowuję razem z cukrem, przecieram przez sitko. Do jeszcze gorącego musu dodaję żelatynę i dżem. Mieszam do połączenia i rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do momentu aż mus zacznie gęstnieć.
  • Śmietanę ubijam na sztywno, stopniowo wlewam tężejący mus. Miksuję krótko, do połączenia.

Przełożenie ciasta i dekoracja

  • Biszkopt przekrawam na pół. Pierwszy blat kładę na paterze, nasączam połową ponczu (zaczynam od 100 ml ponczu i w razie potrzeby jeszcze nasączam).
  • Na biszkopt wykładam mus porzeczkowy (gdy mus jest za rzadki, wkładam na kilka minut do lodówki lub ciasto składam w formie w której piekłam biszkopt). Nakładam drugi blat biszkoptu, nasączam. Wkładam do lodówki na minimum godzinę.
  • Na wierzch i boki wykładam połowę kremu z białej czekolady, wyrównuję za pomocą noża lub skrobki. Pozostały krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Rozetki wyciskam wokół brzegów ciasta. Boki i śrrodek obsypuję posiekanymi migdałami. Wierzch dekoruje umytymi truskawkami i listkami mięty. Smacznego :)

Może polubimy się na Facebooku albo Insta?



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis