Co to jest frużelina i jak jej używać?
Co to jest frużelina i po co ją dodawać do tortu? W wielu deserach i ciastach dodawana jest „frużelina”. Frużelina to owoce w żelu. Najczęściej zagotowane owoce łączy się z mąką ziemniaczaną wymieszaną z niewielką ilością wody. Aby frużelina była bardziej stabilna, można do niej dodać napęczniałą żelatynę. W zależności od użytych owoców, do frużeliny można dodać cukier, sok z cytryny lub pomarańczy.
Do czego można użyć takich owoców? Razem z frużeliną będą dobrze się komponować:
- Desery w pucharkach
- Gofry
- Bezy
- Torty
- Naleśniki
- Kluski na parze
- Lody

Jak zrobić frużelinę?
Żelatynę zalej małą ilością wody, odstaw do napęcznienia. Owoce (umyte, bez szypułek/pestek) doprowadź do wrzenia. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody. Cały czas mieszając, wlej rozmieszaną mąkę do gotujących się owoców. Ponownie doprowadź do wrzenia, zdejmij z palnika. Dodaj napęczniałą żelatynę oraz cukier i ewentualnie sok z cytryny dla wzmocnienia smaku. Wymieszaj i odstaw do wystudzenia. W czasie studzenia frużelina jeszcze zgęstnieje.
Zamiast domowej frużeliny, możesz też użyć gotowego produktu (np. Krukam).
Jak używać frużeliny?
- Do większości deserów, tortów i ciast należy użyć przestudzonej frużeliny.
- W zależności od użytych owoców, do frużeliny można dodać napęczniałą żelatynę. Szczególnie dotyczy to owoców o dużej zawartości wody (np. truskawki).
- Frużeliny możesz użyć do tortu. Na biszkopt nałóż część wybranego kremu, wyrównaj. Pozostały krem przełóż do worka cukierniczego z odciętą końcówką. Krem wyciśnij przy brzegach biszkoptu, tuż przy rancie. W środek równomiernie nałóż frużelinę. Na górę wyciśnij pozostały krem, delikatnie wyrównaj i nałóż kolejny biszkopt.
- Frużelina do przekładania tortu musi być wystudzona i stabilna. Zbyt rzadka frużelina może powodować tzw. „bułę”. Podobnie może stać się, gdy słabo ją zabezpieczymy w torcie.
Frużelina z truskawek
Składniki
Frużelina truskawkowa
- 4 g żelatyny + odrobina wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 200 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 1 -2 łyżki cukru
- sok z cytryny
Wykonanie
Frużelina truskawkowa
- Żelatynę zalewam małą ilością wody, odstawiam na kilka minut. Mąkę ziemniaczaną mieszam z niewielką ilością wody.
- Truskawki zagotowuję. Do gotujących się owoców wlewam rozmieszaną mąkę. Mieszam cały czas, do zagotowania. Zdejmuję z palnika, dodaję napęczniałą żelatynę, cukier i sok z cytryny. Mieszam.
- Gotową frużelinę odstawiam do wystudzenia.
Sprawdź też ostatni wpis o o tym, czym jest chrupka do tortu.