Przepyszny mus malinowy (przepis II)
Na blogu znajdziesz już jeden przepis na mus malinowy. Wtedy uważałam go za najlepszy. Po spróbowaniu tego z poniższego przepisu zmieniłam zdanie :). Ten ma bardzo wyczuwalny smak malin. Ugotowanych malin nie przetarłam przez sitko – dzięki temu nic się nie marnuje a mus i tort zyskują na smaku. Słodkość kremu zależy od owoców – przed położeniem musu warto go spróbować i dodać cukier puder lub sok z cytryny. Smak tego musu podkreślają maliny liofilizowane.
Idealny krem malinowy do tortu. Delikatny, z wyczuwanym smakiem malin.

Mus malinowy wykorzystałam w torcie flower box
Moim zdaniem, mus malinowy świetnie komponuje się z kremem z białymi michałkami lub białą czekoladą. W torcie, który widzisz na zdjęciach, są następujące smaki:
- cytrynowy (na bazie lemon curd i mascarpone) oraz beza zabezpieczona białą czekoladą,
- frużelina porzeczkowa, krem śmietankowy z wiórkami białej czekolady i drobno posiekanymi pistacjami,
- krem malinowy.
Krem cytrynowy nie do końca nam podpasował (mógłby być delikatniejszy). Następnym razem krem cytrynowy zastąpię czymś słodszym. Jako nasączenia użyłam wody z cukrem i sokiem z cytrny (można też wypróbować nasączenie z dodatkiem alkoholu, np. limoncello.
Mus/krem malinowy – połączenia smakowe:
- biała czekolada, krem z białymi michałkami,
- czekoladowy, ferrero rocher, kinder bueno,
- cytrynowy,
- kokosowy,
- śmietankowy i waniliowy,
- frużeliny lub żelki owocowe.
Musu malinowego wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 16-17 cm.
Do zrobienia musu malinowego przydadzą Ci się:
- maliny – świeże lub mrżzone, ale można tez użyć gotowego puree owocowego
- żelatyna o „mocy” 180 Bloom
- maliny liofilizowane zmielone na proszek
Mus malinowy do tortu
Składniki
Mus malinowy do tortu – proporcje na jedno przełożenie o tortu o średnicy 16-17 cm
- 6 g żelatyny 180 bloom + odrobina wody
- 150 g malin
- 40 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 20 g sproszkowanych malin liofilizowanych
- 170 g śmietany 36%
Wykonanie
Mus malinowy do tortu
- Żelatynę zalewam wodą, odstawiam na kilka minut.
- Maliny, cukier i sok z cytryny umieszczam razem w garnku i gotuję około 2 minuty (użyłam mrożonych malin). W tym czasie maliny powinny się rozpaść..
- Garnek zdejmuję z palnika, dodaję żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia się żelatyny, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Chwilę przed dokończeniem kremu, masę malinową warto włożyć do lodówki.
- Śmietanę umieszczam w misie miksera, ubijam na 3/4 (czyli śmietana nie powinna być ubita na sztywno). W trzech turach dodaję masę malinową, za każdym razem delikatnie miksując.
- Na koniec, krem delikatnie mieszam łyżką aby zebrać śmietanę z dna i boków misy. Dodaję liofilizowane maliny, mieszam i ewentualnie dosładzam do smaku. Jeśli mus jest bardzo płynny, można go wstawić do lodówki na kilka minut,
- Musu malinowego wystarczy na jedno przełożenie tortu o średnicy 16-17 cm.

Używam linków afiliacyjnych i banerów reklamowych.