Lemon curd, czyli sos cytrynowy

lemon curd jak zrobić

Przepis na lemon curd

Już od dawna słyszałam o lemon curd na różnych blogach kulinarnych. Jednak dopiero niedawno zdecydowałam się go zrobić. Krem był pyszny, bardzo dobrze sprawdził się jako dodatek do ciasta cytrynowego.

Dla mnie to coś w rodzaju sosu cytrynowego, który może być bazą dla różnych kremów czy ciast. Z powodzeniem znajdzie też zastosowanie jako polewa naleśników czy gofrów, choć można nakładać go na pieczywo, podobnie jak dżem.

przepis na lemon curd

Osobiście lemon curd przypomina mi trochę budyń. Ma podobną konsystencję a i składniki takie jak masło, cukier czy jajka znajdują się w domowym budyniu. Kolor jaki uzyskacie jest uzależniony od jajek. Im żółtko będzie miało intensywniejszy kolor, tym sos cytrynowy będzie miał bardziej żółtą barwę. Jak widzicie na zdjęciach lemon curd może miec różny kolor – zależy to od jajek, a raczej żółtek. Krem cytrynowy oczywiście nie traci na smaku. Struktura sosu jest delikatna i puszysta.

Bardzo polecam wypróbować przepis, bo nie ma w nim zbyt dużo tłuszczu (w porównaniu z innymi przepisami) a do jego zrobienia nie potrzeba wyszukanych składników. Dla podkręcania smaku i zapachu można dodać trochę ekstraktu waniliowego – w kremie widać wtedy małe kropeczki.

lemon curd przepis

Lemon curd, czyli sos cytrynowy

Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 20 min
Łączny czas: 30 min
Porcje: 270 g

Składniki

  • 500 g cytryn
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g masła

Wykonanie

  • Cytryny zalewam gorącą wodą i szoruję aby pozbyć się pestycydów czy innych zanieczyszczeń.
  • Skórkę z cytryny ścieram na tarce o małych oczkach prosto do żaroodpornej miseczki. Cytryny przekrawam na pół i wyciskam sok (otrzymałam trochę ponad pół szklanki). Dodaję cukier, jajka, żółtko i masło pokrojone na małe kawałki. Mieszam.
  • W garnku zagotowuję wodę, zmniejszam moc palnika na najmniejszą. Na garnku ustawiam miseczkę ze składnikami na lemon curd. Podgrzewam całość, mieszając co jakiś czas. Krem po około 10 minutach zacznie gęstnieć. Po około 20 minutach odkładam miseczkę na blat.
  • Krem w czasie studzenia jeszcze zgęstnieje. Aby krem był aksamitnie gładki,przetrzyj go przez sitko. Krem gotowy! Teraz przełóż go do zamykanego słoiczka i przechowuj w lodówce.

lemon curd przepis



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis