Makownik świąteczny

makownik świąteczny

Makownik świąteczny – makowiec na cieście krucho drożdżowym

Przeglądając przepisy na słodkości z książki W staropolskiej kuchni i przy polskim stole trafiłam na przepis na makownik świąteczny. Dotychczas nie spotkałam się z tą nazwą. W domu na ciasto z masą makową mówimy po prostu makowiec.

Makowiec świąteczny to nie takie zwykłe ciasto. Jest to taki makowiec „na bogato”, z dużą ilością maku, miodu, rodzynek, orzechów oraz aromatycznej skórki pomarańczowej. Tak wygląda farsz, domowa masa makowa na makowiec. Zawiera sporo cukru i miodu. Nie jest to dla mnie nowością – w dawnych przepisach często się z tym spotykam. Podejrzewam, że cukier i miód w wypiekach zastępują konserwanty, które często znajdują się w wypiekach z cukierni. To dzięki nim np. surowe ciasto na piernik staropolski przetrwa wiele miesięcy (dotyczy to również już upieczonych pierniczków czy ciasta – z pewnością przetrwają długo).

Ciasto na makowiec również jest i nieco inne. Dokładnie jest to ciasto krucho drożdżowe, które nie wymaga tyle pracy i czasu co ciasto drożdżowe które znamy. Przepis na ciasto krucho – drożdżowe już się pojawił przy okazji rogalików z marmolada truskawkową. Jednak to samo ciasto inaczej smakuje w rogalikach i inaczej w makowcu. Makownik świąteczny robiłam pierwszy raz i głównie kierowałam się przepisem znalezionym w książce. Następnym razem pokombinowałabym z masa makową – dodałabym do niej więcej tłuszczu aby farsz był stabilniejszy. Poza tym – jak sami widzicie po zdjęciach – ciasta jest malutko, dlatego ciasto następnym razem rozwałkuję na inną wielkość (do makowców ciasto miało wielkość około 40 x13 cm).

Poniżej zostawiam Wam oryginalny przepis na makownik świąteczny. Ale jak sami widzicie, czasem lepiej jest coś zrobić po swojemu :)

Jeśli masz chwilę, zajrzyj na mój profil na Instagramie (kliknij tutaj – możesz zostawić serduszko, komentarz albo mnie zaobserwować lub po prostu nic nie robić). Nie masz Insta? Zerknij na Facebooka :)

makowiec na cieście krucho drożdżowym

Makownik świąteczny

Danie: Deser, Dodatek do wypieków
Kuchnia: Polska
Keyword: Mak, Makowiec, Masa makowa
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 1 godz 15 min
Czas pieczenia: 1 godz
Łączny czas: 2 godz 45 min
Autor: Ania

Składniki

Farsz makowy

  • 400 g maku (waga suchego)
  • 1 l mleka
  • 150 g masła
  • ¾ szklanki miodu
  • 100 g orzechów lub migdałów
  • 150 g rodzynek
  • ½ szklanki skórki pomarańczowej
  • 3-4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 50 ml alkoholu (opcjonalnie)

Ciasto krucho – drożdżowe

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • ziarenka wanilii lub skórka otarta z połowy cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie

Farsz makowy

  • W garnku zagotowuję mleko i dodaję mak. Zmniejszam moc palnika i gotuję na małym ogniu przez około 30 minut. Po tym czasie mak odstawiam do lekkiego wystudzenia i następnie osączam na sitku. Osączony mak mielę w maszynce 3 – 4 razy.
  • W garnku z grubym dnem/patelni rozpuszczam masło, dodaję miód, wanilię, orzechy lub migdały, rodzynki i skórkę pomarańczową oraz zmielony mak. Całość przesmażam przez 15 minut. Często mieszam aby składniki się nie przypaliły. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Żółtka ucieram z cukrem na jasną i puszystą masę. W osobnej misie ubijam na sztywno białka.
  • Do masy makowej dodaję żółtka, pianę z białek oraz alkohol. Delikatnie mieszam do połączenia składników.

Ciasto krucho – drożdżowe

  • Drożdże rozkruszam do miseczki, dodaję cukier i mieszam aż drożdże się rozpłyną. Dodaję śmietanę i mieszam.
  • Mąkę pszenna przesiewam. Dodaję masło pokrojone w kostkę i wyrabiam ciasto aby mąka połączyła się z masłem. Następnie dodaję drożdże, wanilię lub skórkę z cytryny, jajka i szczyptę soli. Zagniatam ciasto.

Wykonanie makowca

  • Gotowe ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą część rozwałkowuję niezbyt cienko, w razie potrzeby ciasto podsypuję małą ilością mąki . Nakładam połowę farszu makowego, pozostawiam 2 cm marginesu z każdej strony. Delikatnie zwijam. Makowiec przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest keksówka o wymiarach . Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Tak samo postępuję z drugą częścią ciasta.
  • Piekarnik rozgrzewam do temp. 175°C. Makowiec piekę około 45 – 55 minut.
  • Przstudzone makowce dekoruję lukrem lub polewą czekoladową. Wierzch posypuję skórką pomarańczową, orzechami lub migdałami.

Jeśli szukasz inspiracji na torty albo inne wypieki – odwiedź mój Pinterest :)

przepis na makowiec babci


Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis