Mus malinowy do tortu

mus malinowy do tortu

Przepis na mus malinowy do tortu

Mus malinowy do tortu – póki co to najlepszy mus malinowy z galaretką. Jest przepyszny, smak wyraźnie malinowy. Przy niektórych kremach miałam już tak, że smak owoców był mało wyczuwalny, przez co tort był po prostu mdły. Zdecydowanie ten krem z malinami do nich nie należy. Mus malinowy wspaniale sprawdzi się jako przełożenie w torcie lub jako deser (szczególnie w połączeniu z biszkoptami i kremem czekoladowym). Na prawdę warto spróbować.

Mus malinowy – połączenia smakowe w torcie.

Ogólnie kwaśne kremy polecam łączyć z czymś słodszym, np. kremem z białymi michałkami. Choć ostatnio robiłam deserki z kremem czekolada – Baileys. I było przepysznie :). W torcie z kremem kinder bueno również dodałam mus malinowy jako jedno z przełożeń. Sprawdzi się też frużelina lub całe kawałki owoców. W przepisach na torty spotkałam się również z dodaniem blatu bezowego między kremy. Pamiętajcie, że beza pod wpływem wilgoci rozpuści się. Przed włożeniem bezy do kremu, należy ją zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą.

Krem z malinami będzie wspaniale smakować w połączeniu z:

  • chrupką czekoladową, tzw prażynką lub wkładką bezową,
  • kremem śmietankowym/waniliowym,
  • musem/kremem czekoladowym lub z klasycznymi michałkami,
  • kremem o smaku kinder bueno,
  • kremem z likierem typu Baileys,
  • żelką lub frużeliną malinową,
  • krem z białą czekoladą lub z białymi michałkami
  • kremem kokosowym lub rafaello.

Przepis pochodzi z instagramowego profilu @jestemwkuchni.

Mus malinowy do tortu – przepis na mus malinowy z galaretką

Najsmaczniejszy przepis na mus malinowy do tortu. Wspaniale łączy się z kremem z białymi michałkami.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Krem do tortu, Maliny, Podstawowy przepis
Czas przygotowania: 30 min
Czas gotowania: 5 min
Łączny czas: 35 min
Autor: Ania

Składniki

Mus malinowy do tortu – mus malinowy z galaretką

  • 75 g galaretki malinowej (proszku, w moim przypadku jest to jedno opakowanie galaretki)
  • 150 ml gorącej wody
  • 150 g malin
  • 150 ml śmietany 36%
  • opcjonalnie cukier puder

Wykonanie

Mus malinowy do tortu – mus malinowy z galaretką

  • Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam.
  • Maliny gotuję około pięć minut, aż się rozpadną. Zdejmuję z palnika, dodaję rozpuszczoną galaretkę i całość rozdrabniam za pomocą blendera (nie oddzielam pestek od musu, osobiście nie przeszkadzają mi w kremie). Odstawiam aż zacznie tężeć. Wystudzony mus można włożyć do lodówki aby przyspieszyć proces tężenia.
  • Gdy mus zaczyna tężeć, ubijam śmietanę. Nie ubijam śmietany na sztywno, tylko tak na ¾ (powinna być prawie ubita). Stopniowo wlewam tężejący mus. Ubijam do połączenia.
  • Mus dosładzam do smaku. Moim zdaniem nie jest to konieczne, choć dla niektórych osób, mus może być zbyt kwaśny.
  • Musem przekładam tort. Podane proporcje powinny wystarczyć na jedno przełożenie o średnicy około 18 – 20 cm. Smacznego :)
przepis na mus malinowy do tortu


Komentarze (1)

  1. Ola

    Twój mus malinowy jest najlepszy! Już od kilku tortów korzystam tylko z tego przepisu. Delikatny i pyszny dziękuję

    Odpowiedz

Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis