Przepis na mus malinowy do tortu
Mus malinowy do tortu – póki co to najlepszy mus malinowy z galaretką. Jest przepyszny, smak wyraźnie malinowy. Przy niektórych kremach miałam już tak, że smak owoców był mało wyczuwalny, przez co tort był po prostu mdły. Zdecydowanie ten krem z malinami do nich nie należy. Mus malinowy wspaniale sprawdzi się jako przełożenie w torcie lub jako deser (szczególnie w połączeniu z biszkoptami i kremem czekoladowym). Na prawdę warto spróbować.
Mus malinowy – połączenia smakowe w torcie.
Ogólnie kwaśne kremy polecam łączyć z czymś słodszym, np. kremem z białymi michałkami. Choć ostatnio robiłam deserki z kremem czekolada – Baileys. I było przepysznie :). W torcie z kremem kinder bueno również dodałam mus malinowy jako jedno z przełożeń. Sprawdzi się też frużelina lub całe kawałki owoców. W przepisach na torty spotkałam się również z dodaniem blatu bezowego między kremy. Pamiętajcie, że beza pod wpływem wilgoci rozpuści się. Przed włożeniem bezy do kremu, należy ją zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą.
Krem z malinami będzie wspaniale smakować w połączeniu z:
- chrupką czekoladową, tzw prażynką lub wkładką bezową,
- kremem śmietankowym/waniliowym,
- musem/kremem czekoladowym lub z klasycznymi michałkami,
- kremem o smaku kinder bueno,
- kremem z likierem typu Baileys,
- żelką lub frużeliną malinową,
- krem z białą czekoladą lub z białymi michałkami
- kremem kokosowym lub rafaello.
Przepis pochodzi z instagramowego profilu @jestemwkuchni.
Mus malinowy do tortu – przepis na mus malinowy z galaretką
Składniki
Mus malinowy do tortu – mus malinowy z galaretką
- 75 g galaretki malinowej (proszku, w moim przypadku jest to jedno opakowanie galaretki)
- 150 ml gorącej wody
- 150 g malin
- 150 ml śmietany 36%
- opcjonalnie cukier puder
Wykonanie
Mus malinowy do tortu – mus malinowy z galaretką
- Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam.
- Maliny gotuję około pięć minut, aż się rozpadną. Zdejmuję z palnika, dodaję rozpuszczoną galaretkę i całość rozdrabniam za pomocą blendera (nie oddzielam pestek od musu, osobiście nie przeszkadzają mi w kremie). Odstawiam aż zacznie tężeć. Wystudzony mus można włożyć do lodówki aby przyspieszyć proces tężenia.
- Gdy mus zaczyna tężeć, ubijam śmietanę. Nie ubijam śmietany na sztywno, tylko tak na ¾ (powinna być prawie ubita). Stopniowo wlewam tężejący mus. Ubijam do połączenia.
- Mus dosładzam do smaku. Moim zdaniem nie jest to konieczne, choć dla niektórych osób, mus może być zbyt kwaśny.
- Musem przekładam tort. Podane proporcje powinny wystarczyć na jedno przełożenie o średnicy około 18 – 20 cm. Smacznego :)

Twój mus malinowy jest najlepszy! Już od kilku tortów korzystam tylko z tego przepisu. Delikatny i pyszny dziękuję