Ciasto czekoladowe z musem na bazie mlecznej i gorzkiej czekolady
Musowe ciasto czekoladowe – ale to jest pyszne! Ciasto składa się z dużej ilości czekolady: kakaowy spód, chrupka czekoladowa, mus czekoladowy i polewa. Zdecydowanie jest to ciasto dla wielbicieli czekolady. Ale nie mogło też zabraknąć owoców :).
Takie mega czekoladowe ciasto świetnie smakuje z malinami – owoce wcisnęłam w krem (między ciastem czekoladowym a rantem). Wierzch ciasta udekorowałam mrożonymi jagodami. Było pyszne. Smaku zdecydowanie nadaje też warstwa chrupiąca z płatków kukurydzianych, orzechów i czekolady. Jeśli lubisz czekoladowo – owocowe połączenie, spróbuj tortu czekoladowo malinowego (jest to tort z kremem o smaku kinder bueno).

Musowe ciasto czekoladowe polecam wyjąć około 30 minut przed podaniem – będzie znacznie lepiej smakować. Samo ciasto (to pieczone) inaczej smakuje w temp. pokojowej i prostu z lodówki. Gdy wyjmiesz je wcześniej, jest bardziej miękkie. Przepis na czekoladowe ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki, więc raczej jest sprawdzone :). Podstawą ciasta może być wasz ulubiony biszkopt. Poniżej zostawiam kilka przydatnych akcesoriów, razem z linkami (są to linki afiliacyjne). Poradzicie sobie bez specjalnej formy do ciasta musowego, ale rant zdecydowanie warto mieć :)
Do zrobienia ciasta musowego mogą Ci się przydać:
Sikonowa forma do ciast musowych – prostsza, bardziej tradycyjna lub taka

Ciasto z musem czekoladowym i chrupką – pyszności
Musowe ciasto czekoladowe
Składniki
Ciasto czekoladowe
- 115 g masła
- 30 ml oleju
- 130 g cukru
- 30 ml mleka
- 2 jajka
- 70 g mąki pszennej
- 35 g kakao
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Chrupka czekoladowa
- 30 g płatków kukurydzianych
- 20 g orzechów laskowych bez skórki
- 50 g mlecznej czekolady
- 25 g czekolady gorzkiej
- 2 łyżki oleju
Mus czekoladowy
- 3 jajka
- 2 łyżki cukru
- 5 g żelatyny + odrobina zimnej wody
- 200 g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości 50%)
- 50 g czekolady mlecznej
- 300 ml śmietany 36%
Polewa
- 60 ml śmietany 36%
- 60 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (można pomieszać)
Wykonanie
Ciasto czekoladowe
- Zamiast ciasta czekoladowego polecam użyć biszkoptu.
- Masło i olej umieszczam w garnku i podgrzewam aż masło się rozpuści. Zdejmuję z palnika i dodaję cukier. Mieszam i odstawiam do przestudzenia.
- W międzyczasie spód rantu o średnicy 18 cm zabezpieczam papierem do pieczenia i stawiam na większej blaszce. Piekarnik ustawiam na temp. około 170°C. Mąkę i kakao przesiewam, dodaję proszek do pieczenia, mieszam.
- Do przestudzonego masła dodaje jajka i mleko, mieszam. Wsypuję sypkie składniki i mieszam tylko do połączenia składników. Masę przelewam do rantu, wyrównuję . Piekę około 25 minut, do suchego patyczka. Odstawiam do wystudzenia.
Chrupka czekoladowa
- Płatki kukurydziane lekko rozdrabniam, orzechy drobno siekam. Czekolady i olej podgrzewam w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się czekolady. Dodaję do sypkich składników, mieszam.
- Na talerz/podkład kładę papier do pieczenia lub folię spożywczą, stawiam rant o średnicy 18 cm. W środek wsypuję chrupkę, wyrównuję i wstawiam do lodówki.
Mus czekoladowy
- Czekolady siekam, żelatynę zalewam małą ilością zimnej wody.
- Jajka wbijam do dużej miski, dodaję cukier. W małym garnku zagotowuję trochę wody. Na garnku stawiam miskę z jajkami i cukrem. Jajka ubijam przez około 10 – 15 minut na najwyższych obrotach miksera. Po tym czasie jajka powinny kilkukrotnie zwiększyć swoją objętość i mieć jasny kolor.
- Do tak ubitych jajek dodaję żelatynę, delikatnie mieszam. Gdy żelatyna się rozpuści, dodaję czekoladę i ponownie mieszam do rozpuszczenia (miskę najlepiej cały czas trzymać nad garnkiem z gorącą wodą). Gdy czekolada jest rozpuszczona, miskę można odstawić do wystudzenia.
- Śmietanę ubijam na sztywno. Masę jajeczną krótko miksuję, następnie dodaję ⅓ ubitej śmietany i ubijam na najmniejszych obrotach miksera. Następnie dodaję pozostałą śmietanę i delikatnie miksuję.
Polewa czekoladowa
- Śmietanę podgrzewam prawie do wrzenia, zdejmuję z panika. Dodaję czekoladę, mieszam i odstawiam na chwilę. Ponownie mieszam, do otrzymania jednolitej masy.
Przełożenie ciasta
- Ciasto można składać w rancie lub specjalnej formie do ciasta musowego. Ja składałam ciasto w rancie.
- Na podkład daję folię spożywczą, kładę wystudzone ciasto czekoladowe. Wierzch ścinam (nie będzie potrzebny, można wykorzystać do dekoracji). Nakładam rant o średnicy 22 cm. Od zewnątrz boki rantu owijam folią spożywczą.
- Wylewam część musu – między ciasto a rant i trochę na samo ciasto. Nakładam chrupkę, lekko dociskam i wykładam pozostały mus, wyrównuję. Wkładam do lodówki lub zamrażarki na kilka godzin (u mnie do lodówki na całą noc, później na godzinę do zamrażarki). Dodatkowo, w krem wcisnęłam kilka mrożonych malin.
- Delikatnie, za pomocą noża, oddzielam boki rantu od musu. Zdejmuję folię spożywczą, ciasto przekładam na paterę. Polewam przestudzoną polewą. Wierzch udekorowałam mrożonymi jagodami i pokruszonym ciastem.
- Ciasto przechowujemy w lodówce. Wyjmuję około 30 minut przed podaniem – ciasto najlepiej smakuje podane w temp. pokojowej.

Myślę, że mus czekoladowy z powyższego przepisu można wykorzystać do tortu – polecam jednak użyć większej ilości żelatyny a przy brzegach biszkoptu dać tynk. Czyli zrobić tzw. tamę z kremu, tuż przy rancie, a w środek dać mus. Dzięki temu nie powstanie tzw. „beczka”.