Najprostszy przepis na tiramisu

najprostszy przepis na tiramisu

Najprostszy przepis na tiramisu bez jajek

Zdecydowanie jest to najprostszy przepis na tiramisu. Takie tiramisu bez jajek, z kremem na bazie śmietanki i mascarpone. Lekko kremowe, z kawowa i migdałową nutą. Amaretto nie jest niezbędne – deser tiramisu wychodzi pyszny bez dodatku alkoholu. Gotowe tiramisu polecam posypać wiórkami czekoladowymi – użyłam startych czekoladek Merci o smaku kawowym.

Najprostszy przepis na tiramisu

Pyszny i najprostszy przepis na tiramisu bez jajek
Danie: Deser
Kuchnia: Polska, Włoska
Keyword: Mascarpone, Tiramisu
Czas przygotowania: 15 min
Czas chłodzenia: 15 min
Autor: Ania

Składniki

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka kakao
  • 3 łyżki amaretto (opcjonalnie)
  • 20 sztuk podłużnych biszkoptów (około 1 paczka plus 2 biszkopty)
  • 250 g śmietany 36%
  • 125 g mascarpone
  • 2 – 3 łyżki cukru pudru
  • starta zekolada, kakao do posypania

Wykonanie

  • Kawę, cukier i kakao zalewam gorącą wodą, odstawiam do wystudzenia. Dodaję amaretto, mieszam. Jeśli bardzo wam się śpieszy, składniki zalejcie minimalną ilością gorącej wody. Gdy całość się rozpuści, dolej np. przefiltrowanej lub butelkowanej wody.
  • Śmietanę, mascarpone i cukier puder umieszczam w misie miksera. Ubijam na początku na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera na największe i ubijam do uzyskania gęstego kremu.
  • W małym naczyniu układam warstwami:
    – nasączone biszkopty,
    – połowę masy śmietankowej,
    – nasączone biszkopty,
    – połowę masy śmietankowej
    – startą czekoladę, kakao.
    Wierzch posypałam startymi czekoladkami Merci o smaku kawowym. Ciasto przechowujemy w lodówce, najlepiej smakuje po schłodzeiu.



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis