Ptysie z jagodami -„Jagodowy las”

ptysie z jagodami

Ptysie z jagodami – ptysie z musem jagodowym i czekoladowym. Smak jagód i białej czekolady zdecydowanie warty jest wypróbowania – ptysie są idealnie słodkie, z wyraźnym smakiem jagód. Do dekoracji warto użyć odrobiny musu zabarwionej na zielono – w połączeniu z jagodami i listkami mięty deser wygląda wspaniale.

Zamysł tego deseru był taki: zielony mus pistacjowy i kontrastujący z nim mus jagodowy. Jednak ten pierwszy mus nie smakował tak, jakbym chciała. Dodatkowo, kolor musu był jasno zielony. ledwo widoczny (szczególnie na zdjęciach). Dlatego, proponuję Ci zrobić prosty mus z białą czekoladą.

Jak nadziewać ptysie z jagodami?

W przypadku tych ptysi, spróbowałam metody bez ich przekrawania. W upieczonych, wystudzonych ptysiach zrobiłam okrągłe, niewielkie nacięcie na górze ptysia. Za pomocą worków cukierniczych wciskałam nadzienie. Nie był to dobry pomysł – było ciężko kontrolować, ile nadzienia trafia do ptysia. Aby warstwy musów w każdym ptysiu były równomiernie rozłożone, zalecam przekrojenie ptysi.

Ptysie „Jagodowy las”- przydatne akcesoria do zrobienia deseru (linki afiliacyjne):

Wypróbuj też przepis na prostsze ptysie z kremem śmietankowym i dżemem.

Ptysie możesz upiec dzień wcześniej. Do czasu zrobienia musów, przechowuj je w piekarniku, lub zamkniętym pojemniku. Ptysie, ale już przełożone kremami, najlepiej podawać w ten sam dzień.

ptysie z białą czekoladą

A tak ptysie z białą czekoladą prezentowały się w środku. Aby każdego nadzienia było równo we wszystkich ptysiach, polecam ptysie przekroić i dopiero nakładać musy.

Ptysie z musem czekoladowym i jagodowym – „Jagodowy las”

Przepis na ptysie z kruszonką, z pysznymi musami – na bazie białej czekolady i jagód.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Biała czekolada, Jagody, Pistacja, Ptysie
Czas przygotowania: 2 godz
Czas pieczenia: 45 min
Łączny czas: 2 godz 45 min
Porcje: 16 ptysi
Autor: Ania

Składniki

Kruszonka

  • 70 g cukru brązowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 60 g masła

Ciasto ptysiowe

  • 170 g mleka
  • 70 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 3 jajka w temp. pokojowej (jedno jajko, razem ze skorupką ważyło około 60 g)

Mus jagodowy

  • 9 g żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 320 g jagód
  • 50 g cukru
  • odrobina soku z cytryny
  • 150 g śmietany 36%

Mus z białą czekoladą

  • 4 g żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 40 g mleka
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g śmietany 36%
  • zielony barwnik lub krem pistacjowy

Wykonanie

Kruszonka

  • Wszystkie składniki zagniatam. Wałkuję między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość 2 – 3 mm. Wkładam do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto ptysiowe

  • Mleko i masło umieszczam razem w garnku. Gdy masło się rozpuści i całość zagotuje, wsypuję mąkę. Mieszam cały czas, aż ciasto zgęstnieje i będzie odchodzić od garnka. Ciasto wykładam na talerz żeby szybciej wystygło. Przykrywam folią spożywczą (folia musi dotykać ciasta). Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • Ciasto przekładam do misy miksera. Wbijam po jednym jajku, miksując za każdym razem, do połączenia składników. Piekarnik rozgrzewam do 200°C (termoobieg). Dwie duże blachy do pieczenia smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia.
  • Ciasto parzone przekładam do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Ciasto wyciskam bezpośrednio na blaszkę, na średnicę około 4 cm. Pomiędzy ptysiami należy zachować duże odstępy – podczas pieczenia sporo urosną. Kruszonkę wyjmuję z lodówki jak wszystkie ptysie będą już na blaszce. Za pomocą kieliszka lub szklanki wykrawam koła o tej samej średnicy co ptysie. Kółka szybko przekładam na wyszprycowane ptysie (kruszonka szybko mięknie, koła przenosiłam za pomocą noża). Kruszonkę lekko dociskam do ciasta.
  • Ptysie wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 25 – 30 minut, następnie zmniejszam temp. na 175°C i piekę jeszcze 15 minut. W trakcie pieczenia nie można otwierać piekarnika. Można to zrobić około 5 minut przed końcem pieczenia (mój piekarnik nie piecze równomiernie, pod koniec pieczenia okręcam blaszki). Upieczone ptysie zostawiam w gorącym piekarniku.

Mus jagodowy

  • Żelatynę zalewam małą ilością wody, odstawiam do napęcznienia. Jagody, cukier i odrobinę soku z cytryny gotuję przez około 2-3 minuty. Zdejmuję z palnika. Około 120 g jagód dodaję do żelatyny, mieszam do jej rozpuszczenia.
  • Pozostałe jagody blenduję, a następnie przecieram przez sitko. Dodaję do pozostałej masy z jagodami i żelatyną, mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Śmietanę ubijam prawie na sztywno. W trzech turach, cały czas mieszając dodaję jagody z żelatyną. Miksuję do połączenia.

Mus z białą czekoladą

  • Żelatynę zalewam małą ilością wody, odstawiam na kilka minut. Mleko zagotowuję, zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę i mieszam. Dodaję białą czekoladę połamaną na kawałki i mieszam do połączenia. Odstawiam do przestudzenia.
  • Śmietanę ubijam prawie na sztywno. Do przestudzonej masy z czekoladę dodaję 2 łyżki ubitej śmietany, mieszam. Masę czekoladową przekładam do miski ze śmietaną, miksuję do połączenia.

Składanie deseru

  • Wystudzone ptysie przekrawam jak najbliżej góry (tak, aby powstałe dwie części: jedna z ptysiem, gdzie damy nadzienie; druga – cienka warstwa, głównie z kruszonką).
  • Gdy musy zaczynają gęstnieć, przekładam je do osobnych rękawów cukierniczych z odciętą końcówką. Około 3 łyżki musu z białą czekoladą odkładam do miseczki. Na spód ptysi wyciskam część musu z białą czekoladą (wysokość musu powinna stanowić około ⅓ wysokości całego ptysia). Następnie wyciskam mus jagodowy, przykrywam drugą częścią ptysia.
  • Do końcówki musu z białą czekoladą dodaję odrobinę zielonego barwnika lub kremu pistacjowego (jest rzadszy niż pasta pistacjowa 100% łatwiej go połączyć z musem).
  • Na górę ptysi wyciskam odrobinę zielonego musu, kładę kilka świeżych jagód i listki mięty. Deser przechowuję w lodówce, wyjmuję około 15 minut przed podaniem.


Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis