Rolada biszkoptowa

rolada biszkoptowa

Rolada ze śmietaną, dżemem i kajmakiem z orzechami

Rolada biszkoptowa ze śmietaną to lekki i szybki deser. Tym razem jest to kakaowa rolada z kremem ze śmietanki i mascarpone. Obowiązkowo dodałam też dżem. Dla nadania słodyczy, wierzch rolady można udekorować ganache z upieczoną białą czekoladą lub kajmakiem z puszki. W tym deserze, chrupiącym elementem są orzechy laskowe i migdały. Polecam :)

kakaowa rolada

Rolada z kajmakiem to proste ciasto ze śmietaną i mascarpone. Lubię, gdy w ciastach smak kwaśny i słodki łączą się ze sobą. Dlatego kakaowa rolada to też dżem i słodka masa krówkowa. Zamiast niej możecie użyć polewy czekoladowej lub nutelli. Biszkoptu nie pieczcie zbyt długo – ciasto mocno się wysuszy i będzie je ciężko zawinąć.

Rolada biszkoptowa

Lekka i pyszna kakaowa rolada z kajmakiem i orzechami

Składniki

Biszkopt kakaowy

  • 4 duże jajka
  • 70 g cukru
  • 30 g oleju słonecznikowego/rzepakowego
  • 70 g mąki pszennej
  • 12 g kakao
  • olej lub masło do wysmarowania icukier puder do posypania

Krem śmietankowy

  • 250 g śmietany
  • 125 g mascarpone
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ słoiczka ulubionego dżemu (wymieszałam wiśniowy i malinowy)

Dekoracja

  • ½ puszki kajmaku
  • 70-100 g orzechów laskowych lub migdałów, podprażonych

Wykonanie

Biszkopt kakaowy

  • Dużą blachę od wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem lub masłem. Od razu przygotować też dwa dodatkowe arkusze papieru do pieczenia o wymiarach blachy. Jeden papier posypać cukrem pudrem. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. około 175°C.
  • Jajka ubijać z cukrem przez około 10-15 minut do uzyskania puszystej i jasnej masy. Wlać olej, zmiksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodawać sypkie składniki, wymieszać tylko do połączenia.
  • Masę wylać na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10-13 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z piekarnika. Biszkopt odwrócić go góry spodem i przełożyć na podszykowany arkusz papieru posypany cukrem. Zdjąć papier na którym piekł się biszkopt. Ciasto posypać cukrem i przykryć drugim, czystym arkuszem papieru. Zwinąć biszkopt w roladę, odstawić do wystudzenia.

Krem śmietankowy

  • Śmietanę, mascarpone i cukier ubić na sztywny, gęsty krem.
  • Wystudzoną roladę delikatnie odwinąć, zdjąć papier z wierzchu. Wyłożyć krem, delikatnie rozprowadzić. Nałożyć dżem, również rozprowadzić. Roladę zawinąć, przełożyć na półmisek lub paterę.

Dekoracja

  • Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać z orzechami. Nałożyć na wierzch rolady, rozsmarować. Wierzch posypać orzechami lub migdałami. Roladę przechowywać w lodówce.
rolada z kajmakiem


Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis