Rolada ze śmietaną, dżemem i kajmakiem z orzechami
Rolada biszkoptowa ze śmietaną to lekki i szybki deser. Tym razem jest to kakaowa rolada z kremem ze śmietanki i mascarpone. Obowiązkowo dodałam też dżem. Dla nadania słodyczy, wierzch rolady można udekorować ganache z upieczoną białą czekoladą lub kajmakiem z puszki. W tym deserze, chrupiącym elementem są orzechy laskowe i migdały. Polecam :)

Rolada z kajmakiem to proste ciasto ze śmietaną i mascarpone. Lubię, gdy w ciastach smak kwaśny i słodki łączą się ze sobą. Dlatego kakaowa rolada to też dżem i słodka masa krówkowa. Zamiast niej możecie użyć polewy czekoladowej lub nutelli. Biszkoptu nie pieczcie zbyt długo – ciasto mocno się wysuszy i będzie je ciężko zawinąć.
Rolada biszkoptowa
Składniki
Biszkopt kakaowy
- 4 duże jajka
- 70 g cukru
- 30 g oleju słonecznikowego/rzepakowego
- 70 g mąki pszennej
- 12 g kakao
- olej lub masło do wysmarowania icukier puder do posypania
Krem śmietankowy
- 250 g śmietany
- 125 g mascarpone
- 2 łyżeczki cukru
- ½ słoiczka ulubionego dżemu (wymieszałam wiśniowy i malinowy)
Dekoracja
- ½ puszki kajmaku
- 70-100 g orzechów laskowych lub migdałów, podprażonych
Wykonanie
Biszkopt kakaowy
- Dużą blachę od wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować olejem lub masłem. Od razu przygotować też dwa dodatkowe arkusze papieru do pieczenia o wymiarach blachy. Jeden papier posypać cukrem pudrem. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temp. około 175°C.
- Jajka ubijać z cukrem przez około 10-15 minut do uzyskania puszystej i jasnej masy. Wlać olej, zmiksować do połączenia. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodawać sypkie składniki, wymieszać tylko do połączenia.
- Masę wylać na przygotowaną blaszkę, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 10-13 minut. Upieczony biszkopt od razu wyjąć z piekarnika. Biszkopt odwrócić go góry spodem i przełożyć na podszykowany arkusz papieru posypany cukrem. Zdjąć papier na którym piekł się biszkopt. Ciasto posypać cukrem i przykryć drugim, czystym arkuszem papieru. Zwinąć biszkopt w roladę, odstawić do wystudzenia.
Krem śmietankowy
- Śmietanę, mascarpone i cukier ubić na sztywny, gęsty krem.
- Wystudzoną roladę delikatnie odwinąć, zdjąć papier z wierzchu. Wyłożyć krem, delikatnie rozprowadzić. Nałożyć dżem, również rozprowadzić. Roladę zawinąć, przełożyć na półmisek lub paterę.
Dekoracja
- Masę kajmakową lekko podgrzać, wymieszać z orzechami. Nałożyć na wierzch rolady, rozsmarować. Wierzch posypać orzechami lub migdałami. Roladę przechowywać w lodówce.
