Pyszna, delikatna rolada śmietankowa z owocami.
Rolada na słodko to ciasto znane głównie z imienin czy urodzin. Mam wrażenie, że taki deser stał się obecnie niemodny, zapomniany – rzadko kiedy widzimy go na różnych uroczystościach. Mimo to, uważam, że warto odświeżyć wspomnienia i zrobić taką roladę ze śmietaną i mascarpone. Mnie rolada kojarzy się z dzieciństwem – wtedy najczęściej widziałam ją na świątecznym stole lub na imieninach. Była to dosyć duża rolada, z dużą ilością masy śmietanowej, bez owoców czy innych dodatków. Wierzch był posypany cukrem pudrem. Do tej pory pamiętam ten smak :)
Jeśli wolisz bardziej nowoczesny wypiek – spróbuj ptysi z kruszonką. Z pewnością zaskoczysz gości.

Do przygotowania rolady wykorzystałam resztkę jagód – około 150 g. Jest to takie minimum. Do dekoracji polecam użyć śmietany i owoców. W tych kolorach wszystko wygląda świetnie.
Biszkopt możesz zrobić w dużej blaszce (24×40 cm) lub w większej blaszce dołączonej do twojego piekarnika (mają różne wymiary, około 37×43 cm). Biszkopt przygotowany w większej blaszce łatwiej jest zwinąć. Tym razem postanowiłam użyć mniejszej blaszki. To jak prezentuje się rolada śmietankowa w takiej wersji, możesz zobaczyć na zdjęciach.
A ty lubisz takie ciasta czy wolisz inne wypieki? Ja zdecydowanie wolę tego typu ciasta z kremem, choć domownicy zdecydowanie wybierają ciasta ucierane czy drożdżowe. Smacznego :)
Rolada śmietanowa z owocami
Składniki
Biszkopt
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder
- 4 duże jajka w temp. pokojowej (waga jajka ze skorupką to około 65 g)
- 100 g cukru
- 1 łyżka oleju
Krem śmietankowy
- 250 g śmietany 30% lub 36% (schłodzona)
- 150 g serka mascarpone (schłodzony)
- 1 – 2 łyżki cukru pudru
- 200 g jagód lub innych owoców (bez szypułek, umytych i osuszonych)
Wykonanie
Biszkopt
- Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewam. Blaszkę o wymiarach 24×40 cm wykładam papierem do pieczenia. Papier smaruję masłem. Od razu przygotowuję drugi arkusz papieru do pieczenia, o minimalnie większych wymiarach niż blaszka. Papier posypuję cukrem pudrem. Piekarnik rozgrzewam do 180°C.
- Jajka wbijam do misy miksera, dodaję cukier. Ubijam na najwyższych obrotach miksera, przez około 15 minut. Zmniejszam obroty na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę. Razem z ostatnią porcją mąki dodaję olej. Miksuję do połączenia.
- Masę wylewam do formy, wyrównuję. Piekę około 15-17 minut, do tzw. suchego patyczka. Od razu po upieczeniu biszkopt wyjmuję z formy, zdejmuję papier a biszkopt układam na drugim arkuszu papieru do pieczenia (tym z cukrem pudrem). Zwijam biszkopt, zaczynając od dłuższego boku. Odstawiam do wystudzenia.
Krem śmietankowy
- Śmietanę, serek mascarpone i cukier umieszczam w misie miksera. Ubijam kilka minut do zgęstnienia kremu.
- Wystudzoną roladę odwijam,nakładam połowę kremu, wyrównuję. W krem wciskam owoce, przykrywam ¼ kremu, wyrównuję. Ponownie zwijam roladę. Pozostały krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wyciskam rozetki na górze rolady, układam owoce. Deser przechowuję w lodówce.

Warto wykorzystać czas na sezonowe owoce i zrobić ciasto lub gofry