Sernik nowojorski Nigelli

sernik nowojorski nigelli

Przepis na sernik nowojorski Nigelli

Sernik nowojorski Nigelli Lawson to wielokrotnie zachwalany i polecany puszysty sernik. W końcu zdecydowałam się go zrobić :). Sam przepis jest bardzo podobny do sernika na śmietanie. Przepis na sernik nowojorski (ten który znalazłam) jest trochę szybszy w przygotowaniu – śmietany nie ubijamy tylko taką płynną dodajemy do masy serowej. Sernik jest puszysty dzięki dodatkowi ubitych białek. Nie przesadzałabym jednak ze stwierdzeniem, że sernik jest taki bardzo delikatny i puszysty. Sernik jest bardzo dobry i warty wypróbowania ale mam kilka uwag co do niego.

Ze względu na dodatek śmietanki zmieniłabym rodzaj sera – lepiej sprawdziłby się ten z mniejszą ilością tłuszczu (użyłam twarogu „Mój ulubiony” i serka do smarowania z innej formy). Pamiętajcie jednak, że wraz ze zmianą użytego twarogu, zmieni się też konsystencja i możliwe, że trzeba będzie użyć więcej mąki/budyniu. Sama nie wiem, czy kolejny raz zrobię ten sernik. A jeśli tak to pewnie pokombinuję z innymi rodzajami sera i koniecznie śmietanę ubiję przed dodaniem do masy serowej.

Sernik nowojorski nie zrobił na mnie efektu wow, którego się spodziewałam. Po prostu jadałam lepsze ciasta i serniki. Może robiłeś już taki sernik i masz inne spostrzeżenia? Będę wdzięczna za Twoją opinię.

przepis na sernik nowojorski

Sernik po upieczeniu i wystudzeniu dosyć mocno upadł i popękał. Aby to zamaskować, zrobiłam polewę i ułożyłam czereśnie.

Sernik nowojorski Nigelli

Danie: Deser
Kuchnia: American
Keyword: Sernik
Czas przygotowania: 20 min
Czas pieczenia: 1 godz 20 min
Łączny czas: 1 godz 40 min
Autor: Ania

Składniki

Spód

  • 100 g herbatników
  • 70 g masła`
  • 3 łyżki cukru pudru

Masa serowa

  • 600 g twarogu
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka proszku budyniowego
  • 250 ml kwaśnej śmietany 30%
  • sok i skórka z 1 wyparzonej i wyszorowanej cytryny
  • 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
  • opcjonalnie, do dekoracji cukier puder, polewa czekoladowa, świeże owoce

Wykonanie

Spód

  • Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Herbatniki rozdrabniam za pomocą blendera lub je rozwałkowuje na drobno. Masło rozpuszczam. Składniki na spód mieszam razem.
  • Masę wykładam na spód tortownicy, dociskam aby się wyrównała. Wkładam do lodówki. Piekarnik rozgrzewam do temp. 165°C.

Masa serowa

  • Twaróg, cukier, proszek budyniowy, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka umieszczam w dużej misce. Krótko miksuję do połączenia.
  • W osobnej misce ubijam białka na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładam do masy serowej, delikatnie mieszam szpatułką do połączenia.
  • Masę serową wylewam na schłodzony spód. Sernik piekę około 1 godzinę i 20 minut. Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
  • Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub świeżymi owocami. Smacznego :)

puszysty sernik



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis