Przepis na sernik nowojorski Nigelli
Sernik nowojorski Nigelli Lawson to wielokrotnie zachwalany i polecany puszysty sernik. W końcu zdecydowałam się go zrobić :). Sam przepis jest bardzo podobny do sernika na śmietanie. Przepis na sernik nowojorski (ten który znalazłam) jest trochę szybszy w przygotowaniu – śmietany nie ubijamy tylko taką płynną dodajemy do masy serowej. Sernik jest puszysty dzięki dodatkowi ubitych białek. Nie przesadzałabym jednak ze stwierdzeniem, że sernik jest taki bardzo delikatny i puszysty. Sernik jest bardzo dobry i warty wypróbowania ale mam kilka uwag co do niego.
Ze względu na dodatek śmietanki zmieniłabym rodzaj sera – lepiej sprawdziłby się ten z mniejszą ilością tłuszczu (użyłam twarogu „Mój ulubiony” i serka do smarowania z innej formy). Pamiętajcie jednak, że wraz ze zmianą użytego twarogu, zmieni się też konsystencja i możliwe, że trzeba będzie użyć więcej mąki/budyniu. Sama nie wiem, czy kolejny raz zrobię ten sernik. A jeśli tak to pewnie pokombinuję z innymi rodzajami sera i koniecznie śmietanę ubiję przed dodaniem do masy serowej.
Sernik nowojorski nie zrobił na mnie efektu wow, którego się spodziewałam. Po prostu jadałam lepsze ciasta i serniki. Może robiłeś już taki sernik i masz inne spostrzeżenia? Będę wdzięczna za Twoją opinię.

Sernik po upieczeniu i wystudzeniu dosyć mocno upadł i popękał. Aby to zamaskować, zrobiłam polewę i ułożyłam czereśnie.
Sernik nowojorski Nigelli
Składniki
Spód
- 100 g herbatników
- 70 g masła`
- 3 łyżki cukru pudru
Masa serowa
- 600 g twarogu
- 100 g cukru
- 1 łyżka proszku budyniowego
- 250 ml kwaśnej śmietany 30%
- sok i skórka z 1 wyparzonej i wyszorowanej cytryny
- 5 jajek (białka i żółtka oddzielnie)
- opcjonalnie, do dekoracji cukier puder, polewa czekoladowa, świeże owoce
Wykonanie
Spód
- Tortownicę o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Herbatniki rozdrabniam za pomocą blendera lub je rozwałkowuje na drobno. Masło rozpuszczam. Składniki na spód mieszam razem.
- Masę wykładam na spód tortownicy, dociskam aby się wyrównała. Wkładam do lodówki. Piekarnik rozgrzewam do temp. 165°C.
Masa serowa
- Twaróg, cukier, proszek budyniowy, śmietanę, sok i skórkę z cytryny oraz żółtka umieszczam w dużej misce. Krótko miksuję do połączenia.
- W osobnej misce ubijam białka na sztywno. Ubitą pianę z białek przekładam do masy serowej, delikatnie mieszam szpatułką do połączenia.
- Masę serową wylewam na schłodzony spód. Sernik piekę około 1 godzinę i 20 minut. Upieczony sernik pozostawiam w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem, udekorować polewą lub świeżymi owocami. Smacznego :)
