Sernik czekoladowo – orzechowy. Sernik snickers
Sernik snickers – połączenie znanych batoników, czekolady, masła orzechowego i karmelu. Pycha! Sernik o smaku snickers to nietypowy sernik: nie smakuje jak tradycyjny sernik, składa się z kilku warstw. Ciasto o smaku snikersa wychodzi kremowe, nie jest tak puszyste jak np. sernik na śmietanie. Moim zdaniem sernik z poniższego przepisu jest idealnie słodki. Do dekoracji sernika polecam użyć karmelu i orzeszków ziemnych. Podkreśli smak sernika i będzie bardziej przypominał batonik snickers. Karmel można zastąpić masą krówkową (efekty na zdjęciu).
Do serników używam tzw. twarogu z wiaderka, o zawartości tłuszczu około 26g na 100g twarogu. Dzięki temu mam pewność, że sernik wyjdzie dobry. Zwykle twarogi o małej zawartości tłuszczu nie przypominają konsystencji twarogu, są bardzie lejące. Używając takiego sera nie ma pewności, że gotowy sernik będzie miał odpowiednią konsystencję.

Sernik snickers – sernik czekoladowo orzechowy
Składniki
Spód do sernika
- 70 g masła
- 100 g herbatników
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 2 batoniki snickers, pokrojone
Masa serowa a'la snickers
- 600 g twarogu, zmielonego trzykrotnie
- 2 jajka
- 100 g cukru
- 150 g śmietany 30%
- 40 g czekolady gorzkiej
- 40 g czekolady mlecznej
- 120 g masła orzechowego
Dekoracja
- posiekane orzechy ziemne
- pokrojone batoniki snickers
- karmel lub masa kajmakowa
Wykonanie
Spód do sernika
- Tortownicę lub rant o średnicy 18 cm wykładam papierem do pieczenia (tylko spód). Rant należy szczelnie owinąć papierem do pieczenia.
- Masło rozpuszczam. Herbatniki rozdrabniam, przekładam do miski. Dodaję cukier i kakao, mieszam. Dodaję rozpuszczone masło, mieszam.
- Masę przesypuję do tortownicy, wyrównuję i dociskam do spodu blaszki. Wstawiam do lodówki na około 20 minut. W międzyczasie włączam piekarnik na temp. 180°C.
- Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 15 minut. Na gorące ciasto wykładam pokrojone batoniki, odstawiam. W tym czasie przygotowuję masę serową.
Masa serowa a'la snickers
- Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej, odstawiam do przestudzenia.
- Twaróg, jajka, cukier i śmietanę przekładam do miski, krótko miksuję, tylko do połączenia. Połowę masy serowej przekładam do drugiej miski.
- Do pierwszej miski dodaję rozpuszczoną czekoladę, miksuję do połączenia.
- Do drugiej miski dodaję masło orzechowe, mieszam do połączenia.
- Na spód z pokrojonymi batonikami wykładam masę serową z czekoladą, wyrównuję. Wykładam drugą masę serową, z masłem orzechowym, wyrównuję. Wierzch można posypać orzeszkami ziemnymi. Wstawiam do piekarnika, nagrzanego do temp. 165°C. Piekę około 30 minut, następnie zmniejszam temp. do 150°C i piekę jeszcze 30 minut. Sernik zostawiam w gorącym piekarniku.
Dekoracja
- Wystudzony sernik wstawiam do lodówki, do schłodzenia. Następnie oddzielam od boków tortownicy, przekładam na paterę. Wierzch smaruję masą kajmakową lub karmelem, posypuję orzeszkami. Dekoruję pokrojonymi batonikami. Smacznego :). Sernik najlepiej smakuje podany w temp. pokojowej.

