Seromakowiec na kruchym spodzie
Sernik i makowiec to podstawowe ciasta na świątecznym stole w wielu domach. A gdyby tak połączyć te dwa smaki? Wyjdzie coś pysznego! Seromakowiec na kruchym spodzie (znany też pod nazwą seromak) to połączenie kruchego, cienkiego spodu, domowej masy makowej i najlepszego sera. Seromakowiec wychodzi wysoki, a składniki wystarczą na całą, dużą blaszkę o wymiarach około 25 x 40 cm.
Seromak w prezentowanej wersji jest dość nietypowy. Masę serową i makową nakładamy na podpieczony spód na zmianę, łyżka masy makowej, łyżka masy serowej. Dla rodziny taka kombinacja smaków jest bardzo dobra, mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Taki łaciaty seromakowiec w mojej ocenie smakuje znacznie lepiej niż ten warstwowy (czyli: ciasto kruche, masa makowa, masa serowa). Polecam wypróbować obie wersje i wybrać swoją ulubioną :)
Przepis na seromak który Wam zostawiam zawiera domową masę makową z tego przepisu. W domowej masie makowej możesz dostosować ilość dodatków, których w takiej masie nie brakuje. Ciasto z makiem będzie dobrze smakować również z gotową masą z puszki (jeśli zwracasz uwagę na skład produktów – zobacz co zawiera dana masa makowa, np. na stronie Czytamy Etykiety). Na pewno ułatwia to zrobienie ciasta i oszczędza czas. Ciasto seromakowiec z gotowej masy makowej również będzie przepyszne. Opcjonalnie, do takiej masy makowej możesz dodać jeszcze orzechy, rodzynki abo skórkę pomarańczową. W ekspresowej wersji polecam też zrobić seromakowiec na herbatnikach. Wtedy dodatkowe dwa białka w masie serowej pomijamy, chyba, że zostaną się z innych wypieków.

Seromakowiec na kruchym spodzie
Składniki
Masa makowa
- używam domowej masy makowej – przepis na blogu, link w opisie
Kruche ciasto
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- ½ opakowania cukru wanilinowego (około 2 łyżeczki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie)
Masa serowa
- 1 kg twarogu (z wiaderka lub zmielonego trzykrotnie)
- 100 g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 3 jajka
- 2 białka
- 2 opakowania proszku budyniowego (po 40 g każde opakowanie)
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Wykonanie
Kruche ciasto
- Mąkę przesiewam, dodaję cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Mieszam. Masło kroję w kostkę i dodaję do mąki. Krótko wyrabiam aby suche składniki połączyły się z masłem. Dodaję żółtka i zagniatam ciasto. W razie potrzeby dodaję śmietanę.Ciasto wkładam do lodówki na około 15 – 20 minut.
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180º C. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wykładam papierem do pieczenia (spód i boki). Spód blaszki wylepiam ciastem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę 13-15 minut do lekko złoto – brązowego koloru. Ciasto odstawiam do wystudzenia.
Masa serowa
- Twaróg, rozpuszczone masło, żółtka, cukier i proszek budyniowy miksuję do połączenia składników.
- Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodaję do masy serowej, delikatnie mieszam do połączenia składników.
Wykonanie ciasta
- Piekarnik rozgrzewam do temperatury 170°C. Na wystudzone kruche ciasto układam po łyżce masy makowej i serowej (na zmianę). Wierzch lekko wyrównać łyżką lub szpatułką. Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę 70 minut. Po tym czasie, ciasto trzymam jeszcze w gorącym piekarniku przez 10 minut. Studzę w lekko uchylnym piekarniku.
- Jeśli zauważymy, że ciasto podczas pieczenia przypieka się z wierzchu, należy je przykryć papierem do pieczenia. Upieczony i wystudzony seromakowiec dekoruję polewą czekoladową i posiekanymi migdałami.
