Tort kawowy z malinami

tort kawowy

Pyszny tort – kawa, porzeczka, cappuccino i maliny

Tort kawowy wyszedł przepyszny! Wyraźny smak kawy, połączony z porzeczką i cappuccino. Razem z malinami tworzy świetne połączenie.

Mus porzeczkowy możecie znać już z tortu z kremem snickers. Przygotowałam go w podobny sposób, tutaj jednak minimalnie zmieniłam proporcje. Następnym razem, robiąc tort z kremem kawowym użyję karmelu kawowego. Robiłam już kiedyś takie przełożenie i bardzo mi posmakowało.

Tort kawowy – jak rozłożyłam pracę nad tym ciastem?

1. Dzień pierwszy:

  • upiekłam biszkopt, całkowicie wystudzony oddzieliłam od rantu, owinęłam w folię spożywczą i schowałam do lodówki,
  • przygotowałam bazę pod kremy (konkretnie kawowy i cappuccino), wstawiłam do lodówki na całą noc.

2. Dzień drugi:

  • najpierw zrobiłam nasączanie i bazę pod krem porzeczkowy,
  • biszkopt przekroiłam na cztery blaty i górkę (nie jest potrzebna do zrobienia tortu),
  • dokończyłam kremy i mus, przełożyłam tort, wierzch przykryłam folią spożywczą,
  • po około ośmiu godzinach od kiedy tort trafił lodówki zrobiłam tynk i otynkowałam tort, który włożyłam na noc do lodówki.

3. Dzień trzeci:

  • zrobiłam drip, którym udekorowałam tort,
  • do dekoracji użyłam też malin, bezików, motylków i kwiatów z papieru jadalnego,
  • podałam tort.

tort drip cake z malinami

Tort drip cake z malinami – efekt miał być zupełnie inny :). Miał powstać delikatny róż a wyszedł dosyć intensywny kolor (choć odrobinę jaśniejszy na zdjęciu). Kolory możecie dowolnie zmienić (zarówno tynku i polewy). Do dekoracji warto użyć różnych owoców. Mimo, że zabrakło mi tynku, efekt wizualny podoba mi się.

Do przygotowania tortu kawowego przydatne jest kilka akcesoriów (więcej pisałam o tym tutaj). Poniżej znajdziesz listę kilku rzeczy, razem z linkami do przykładowych produktów (są to linki afiliacyjne):

Poniżej zostawiam Ci przepis na cały tort, z odpowiednimi proporcjami. Drip jednak przygotowałam trochę inaczej. Nie wyszedł taki jak bym chciała, wymaga innych proporcji. Dlatego lepiej zrobić klasyczny – tak jak w przepisie. Do kremu kawowego warto dodać karmel kawowy lub chrupiącą warstwę. Jako chrupki użyłam kawałków czekolady. Były jednak słabo wyczuwalne.

Tort kawowy – przepis na krem kawowy, mus porzeczkowy i krem cappuccino

Pyszny, z wyraźnym smakiem tort z kremem kawowym.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Cappuccino, Kawa, Tort
Czas przygotowania: 3 days
Autor: Ania

Składniki

Biszkopt kakaowy z olejem

  • 110 g mąki pszennej
  • 18 g kakao
  • 10 g czekolady startej na małe kawałki
  • 3 duże jajka, białka i żółtka osobno (waga jednego jajka razem ze skorupką to około 65 g)
  • 110 g cukru
  • 45 g oleju

Nasączenie

  • ½ szklanki gorącej wody
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki cukru

Krem kawowy

  • 35 g czekolady mlecznej, posiekanej
  • 4 g kawy rozpuszczalnej
  • 110 g śmietany 36%
  • 70 g mascarpone

Krem cappuccino

  • 35 g białej czekolady, posiekanej
  • 40 g cappuccino (użyłam cappuccino z belgijską czekoladą)
  • 110 g śmietany 36%
  • 100 g mascarpone
  • świeże maliny (po około 60 – 70 g do musu porzeczkowego i kremu cappuccino)

Mus porzeczkowy

  • 3 g żelatyny + odrobina zimnej wody
  • 150 g czerwonej porzeczki
  • 30 g cukru
  • 12 g galaretki porzeczkowej (sypkiej)
  • 80 g śmietany 36%
  • 40 g mascarpone

Tynk z białą czekoladą

  • 50 g śmietany 36%
  • 110 g białej czekolady
  • 180 g masła

Dekoracja

  • 20 g śmietany 36%
  • 60 g białej czekolady
  • biały i kolorowy barwnik
  • świeże owoce, beziki

Wykonanie

Biszkopt kakaowy z olejem

  • Mąkę i kakao przesiewam, dodaję czekoladę i mieszam. Żółtka mieszam z olejem. Rant o średnicy 14 cm owijam papierem do pieczenia (tylko od zewnątrz). Piekarnik ustawiam na około 165 – 180°C.
  • Białka ubijam na najwyższych obrotach miksera aż dobrze się spienią i kilkukrotnie zwiększą objętość. Wtedy zaczynam stopniowo dodawać cukier, po jednej łyżce. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Cały czas miksując, wlewam żółtka do białek. Miksuję przez chwilę (na najwyższych obrotach, do połączenia).
  • Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę. Miksuję tylko do połączenia. Masę biszkoptową przelewam do rantu, wyrównuję wierzch ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 40 minut do suchego patyczka.
  • Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia. Całkowicie wystudzony biszkopt oddzielam od boków rantu za pomocą ostrego, cienkiego noża. Wystudzony biszkopt owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Biszkopt kroję na drugi dzień po upieczeniu na cztery blaty o wysokości 2 cm każdy.

Nasączenie

  • Składniki mieszam razem, odstawiam do całkowitego wystudzenia. Opcjonalnie można dodać łyżkę alkoholu.

Krem kawowy

  • Dzień przed składaniem tortu
    Śmietanę podgrzewam prawie do wrzenia, zdejmuję z palnika. Do miski wsypuję czekoladę i kawę, zalewam gorącą śmietaną, mieszam do połączenia. Przykrywam folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni śmietany. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Krem kończę przed składaniem tortu
    Do schłodzonej śmietany dodaję serek mascarpone. Miksuję na najmniejszych obrotach, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera i ubijam do otrzymania gęstego kremu.

Krem cappuccino

  • Dzień przed składaniem tortu
    Śmietanę, czekoladę i cappuccino umieszczam w garnku, podgrzewam na małej mocy palnika. Podgrzewam prawie do wrzenia, mieszając co jakiś czas. Garnek zdejmuję z palnika. Jeśli cappuccino nie chce się rozpuścić, całość krótko blenduję. Przykrywam folią spożywczą tak, aby folia dotykała powierzchni śmietany. Wstawiam do lodówki na minimum 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Krem kończę przed składaniem tortu
    Do schłodzonego kremu dodaję mascarpone. Na początku miksuję na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia składników. Następnie zwiększam obroty miksera i ubijam do powstania gęstego kremu.

Mus porzeczkowy

  • Żelatynę zalewam małą ilością wody, odstawiam na kilka minut do napęcznienia. Porzeczki i cukier gotuję kilka minut aż się rozpadną. Zdejmuję z palnika i dodaję napęczniałą żelatynę i galaretkę w proszku. Mieszam do rozpuszczenia i odstawiam do wystudzenia. Wkładam do lodówki do zgęstnienia.
  • Śmietanę ubijam prawie na sztywno. W trzech turach dodaję schłodzoną masę owocową, miksując na najmniejszych obrotach, do połączenia.

Składanie tortu

  • Tort składam w rancie nieregulowanym i używam folii rantowej.
  • Na środek podkładu daję łyżeczkę jednego z kremów, stawiam rant z folią rantową. Wkładam pierwszy blat biszkoptu, lekko dociskam aby przykleił się do podkładu. Biszkopt delikatnie nasączam (około 3-4 łyżki powinny wystarczyć). Nakładam krem kawowy, wyrównuję.
  • Nakładam drugi blat biszkoptu, lekko dociskam i nasączam. Wykładam około połowę musu porzeczkowego i wciskam maliny (staram się ich nie dawać blisko rantu). Wykładam pozostały mus, wyrównuję.
  • Nakładam trzeci blat biszkoptu, lekko dociskam i nasączam. Wykładam około połowę kremu cappuccino, wciskam maliny. Wykładam pozostały krem, wyrównuję. Nakładam ostatni blat biszkoptu i delikatnie nasączam. Przykrywam folią spożywczą. Wkładam do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

Tynk z białą czekoladą

  • Śmietanę i białą czekoladę umieszczam w misie miksera. Miskę stawiam na garnek z gorącą wodą. Podgrzewam aż cała czekolada się rozpuści. Misę zestawiam z kąpieli wodnej. Do płynnej masy śmietanowo – czekoladowej wrzucam masło i ubijam około 15 minut na najwyższych obrotach miksera.
  • Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i ubijam przez około 10 minut aż nie będzie pęcherzyków powietrza (jeśli tynk jest bardziej płynny, zajmuje to mniej czasu).
  • Zdejmuję rant i folię rantową. Nakładam pierwszą warstwę tynku, wygładzam. Tort chowam do lodówki aż tynk zastygnie (zajmuje to około 15 minut). Następnie nakładam drugą warstwę tynku, dokładnie wygładzam wierzch i boki. Tort chowam na minimum godzinę do lodówki – w momencie wylewania dripu tort musi być mocno schłodzony.

Dekoracja

  • Śmietankę podgrzewam prawie do wrzenia, zdejmuję z palnika. Wrzucam białą czekoladę, mieszam do połączenia. Dodaję odrobinę białego barwnika, mieszam. Następnie dodaję docelowy barwnik i mieszam do dokładnego połączenia. Polewę odstawiam na chwilę do zgęstnienia.
  • Schłodzony tort wyjmuję tuż przed wylaniem dripu. Najpierw drip wylewam tuż przy brzegach tortu – powinien delikatnie spłynąć i się zatrzymać. Resztę dripu wylewam na środek tortu, delikatnie rozprowadzam. Układam świeże, osuszone owoce, beziki i kwiaty z papieru waflowego.
  • Tort należy wyjąć około 20 – 30 minut przed podaniem. Smacznego :)
tort kawowy

Bez wątpienia, torty z trzema przełożeniami prezentują się wspaniale. Z jednej strony wymagają dłuższego przygotowania. Z drugiej – smakują wyśmienicie.



Komentarze (2)

Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis