Tort kinder malina ferrero

tort kinder malina ferrero

Przepyszny, tort kinder-malina-ferrero. Łączy smaki, które uwielbiam – krem z batonikami kinder, najlepszy mus malinowy i krem z nutellą a’la ferrero rocher. Czy tort jest słodki? Oczywiście, że tak, ale to w końcu deser :). Smaki się równoważą dzięki malinie w formie musu, żelki i frużeliny.

Do zrobienia tortu potrzebujesz biszkoptu kakaowego z olejem (tutaj znajdziesz przepis i wskazówki). Dla tortu o średnicy 18 cm zrób biszkopt z 6 jajek. Wystarczy to na uzyskanie 4 blatów o grubości 2 cm każdy.

Tort zrobiłam o średnicy 16 cm, ale zostało mi trochę kremów a tort i tak wyszedł bardzo wysoki. Z tego względu proponuję Ci zrobić tort wg proporcji zawartych w przepisie, ale o średnicy 17-18 cm.

Allegro PL

Tort kinder malina ferrero – jak rozłożyłam prace w tym torcie?

Dzień pierwszy

  • upiekłam biszkopt, schłodzony wyjęłam z rantu, owinęłam w folię spożywczą i wstawiłam do lodówki
  • zrobiłam chrupkę i żelkę (przechowywać w lodówce)
  • przygotowałam nasączenie (ze względu na dodatek mleka przechowywałam w lodówce)

Uwaga: również w pierwszy dzień przygotowałam bazę pod mus malinowy i frużelinę (aby się nie popsuły, schowałam do lodówki). Ich wcześniejsze przygotowanie ułatwia pracę nad tortem. Ze względu na dodatek stabilizatorów, od razu po wyjęciu z lodówki mają zbyt gęstą konsystencję i należy je doprowadzić do płynnej konsystencji. Nic nie stoi na przeszkodzie by je zrobić w dniu przekładania tortu (baza pod mus i frużelina muszą być wystudzone).

Dzień drugi

  • przekroiłam biszkopt
  • frużelinę i bazę pod mus malinowy lekko podgrzałam w kąpieli wodnej aby wróciły do płynnej formy (w momencie przekładania i robienia musu powinny mieć temp. pokojową; prawdopodobnie zbyt ciepłe mogą zważyć krem)
  • przełożyłam tort

Dzień trzeci:

  • przygotowałam tynk i otynkowałam tort dwiema warstwami
  • udekorowałam tort, ozdoby „przykleiłam” na resztkę tynku (świeże kwiaty należy zabezpieczyć czekoladą lub tynkiem i odstawić do zastygnięcia)

tort ombre

Zamysł tego tortu był taki, że powstanie tort ombre z kwiatami. Mimo, że nie jest to klasyczne ombre, tort mi się podoba. Do dekoracji użyłam posypki, bezików, żywych goździków i kwiatów z papieru waflowego

Co się przydaje do zrobienia tortu?

Poniżej zamieszczam dla Ciebie listę z linkami do przydatnych, przykładowych akcesoriów. Chociaż nie wszystkie są konieczne – tort zrobisz też bez nich :). Możesz wybierać pośród różnych posypek, szablonów czy topperów (imienne, z cyfrą/liczbą, na specjalne okazje, z efektem lustra). Podobnie z barwnikami. Polecam Ci wybrać te w żelu (wybieraj barwniki spożywcze). Powodzenia :)

kwiaty z papieru waflowego

Tort kinder malina ferrero

Składniki

Do zrobienia tortu potrzebujesz 4 blaty biszkoptu kakaowego z olejem, przepis na blogu (średnica 18 cm, biszkopt z 6 jajek)

    Nasączenie (nie zużyłam całego)

    • szklanki mocnej, gorącej kawy bez fusów
    • 2 łyżeczki cukru
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 szklanka mleka

    Chrupka

    • 25 g czekolady gorzkiej
    • 30 g czekolady mlecznej
    • 20 g czekolady białej
    • 15 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    • 25 g orzechów laskowych, posiekanych
    • 30 g płatków kukurydzianych lub prażynek francuskich

    Żelka malinowa

    • 150 g malin
    • 3 g żelatyny 180 Bloom +15 g wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1-1½ łyżki cukru

    Frużelina malinowa

    • 150 g malin
    • 1 łyżka cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 6 g mąki ziemniaczanej + odrobina zimnej wody

    Krem kinder

    • 180 g śmietany 36%
    • 100 g batoników Kinder
    • 40 g czekolady mlecznej
    • 20 g czekolady białej
    • 110 g serka mascarpone
    • opcjonalnie – starta gorzka czekolada (około 20 g)

    Mus malinowy

    • 6 g żelatyny + 30 g wody
    • 170 g malin
    • 1-2 łyżki cukru
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 10-15 g malin liofilizowanych, zmielonych na proszek
    • 200 g śmietany 36%

    Krem ferrero

    • 40 g czekolady gorzkiej 50-64% kakao
    • 40 g czekolady mlecznej
    • 50 g orzechów laskowych, podprażonych i posiekanych
    • 240 g serka mascarpone
    • 120 g nutelli

    Tynk z białą czekoladą i śmietaną

    • 70 g śmietany 36%
    • 140 g białej czekolady
    • 240 g zimnego masła
    • do dekoracji – różowy barwnik,, beziki, makaroniki, kwiaty, posypka

    Wykonanie

    Nasączenie

    • Kawę wymieszać z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Nasączenie przechowywać w lodówce.

    Chrupka

    • Czekolady i olej rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Chrupki kukurydziane lub prażynki lekko rozdrobnić, orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać i wylać na papier do pieczenia, rozprowadzić na cienką warstwę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
    • Schłodzoną i zastygniętą chrupkę posiekać na małe kawałki, wstawić do lodówki.

    Żelka malinowa

    • Żelatynę zalać wodą, odstawić na około 10 minut. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny zagotować i zblendować. Dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do połączenia.
    • Rant o średnicy 16 cm zabezpieczyć od spodu folią spożywczą i folią aluminiową. Rant postawić na płaskiej powierzchni (np. podkładzie do tortów). W środek rantu wlać masę malinową, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia. Stężałą żelkę wyjąć z rantu i przykryć folią spożywczą żeby żelka nie wyschła. Ponownie wstawić do lodówki.

    Frużelina malinowa

    • Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z małą ilością zimnej wody. Cały czas mieszając gotujące się maliny, wlać rozrobioną z wodą mąkę. Zagotować, zdjąć z palnika i przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystudzenia.

    Krem kinder

    • Śmietankę, kinderki, mleczną i białą czekoladę umieścić w garnku z grubym dnem. Podgrzewać na małej mocy palnika, często mieszając do połączenia się składników (nie dopuścić do zagotowania). Masę przelać do miski, przykryć folią spożywczą tak, żeby folia dotykała śmietanki. Wstawić do lodówki na całą noc.
    • Na drugi dzień, przed składaniem tortu dokończyć robienie kremu. Do mocno schłodzonej masy śmietanowej dodać mascarpone. Ubijać na najmniejszych obrotach miksera, do połączenia. Następnie zwiększyć obroty miksera na największe i ubijać do uzyskania gęstego kremu,

    Mus malinowy

    • Żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Maliny z cukrem i sokiem z cytryny zagotować, zdjąć z palnika i dodać napęczniałą żelatynę (maliny można zblendować). Wymieszać do połączenia i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    • Schłodzoną śmietanę ubić prawie na sztywno. W trzech turach dodać masę malinową, za każdym razem miksując do połączenia.

    Krem ferrero

    • Czekoladę gorzką i mleczną umieścić w kąpieli wodnej, rozpuścić i odstawić aby lekko przestygła.
    • Mascarpone i nutellę zmiksować do połączenia. Wlać przestudzoną, ale płynną czekoladę, zmiksować do połączenia. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać.

    Składanie tortu

    • Na podkład nałożyć około łyżkę jednego z kremów. Na środku podkładu postawić rant wyłożony od środka folią rantową.
    • Na podkład wyłożyć pierwszy blat biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć (używam do tego celu butelki z sitkiem). Wyłożyć około ⅓ kremu kinder, wyrównać. Pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z odciętą końcówką. Zrobić tamę z kremu, czyli krem wycisnąć tuż przy rancie (brzegach biszkoptu). Wyciśnięty krem wyrównać z góry i od środka. W środek "tamy" wsypać pokruszoną chrupkę. Na chrupkę wyłożyć pozostały krem, wyrównać.
    • Nałożyć drugi blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć połowę musu malinowego. Na środek nałożyć żelkę, lekko docisnąć. Wyłożyć pozostały mus, delikatnie wyrównać, wypełniając lukę między żelką a rantem.
    • Nałożyć trzeci blat biszkoptu, nasączyć. Wyłożyć około ⅓ kremu ferrero, wyrównać. Pozostały krem przełożyć do worka cukierniczego z odciętą końcówką. Z kremu zrobić tzw. tamę, czyli wycisnąć krem tuż przy rancie, brzegach tortu. Wyrównać od góry i od środka. W środek tamy wyłożyć frużelinę, wyrównać. Nałożyć czwarty blat biszkoptu, lekko docisnąć i nasączyć. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

    Tynk z białą czekoladą i śmietaną

    • Śmietanę i czekoladę umieścić w misie robota. Podgrzewać w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia czekolady (masa powinna być gorąca). Miskę zdjąć z kąpieli wodnej. Do masy z czekoladą wrzucić pokrojone, zimne masło.
    • Ubijać na najwyższych obrotach przez 10-15 minut. Następnie zmniejszyć obroty robota i ubijać przez kilka minut. Ma to na celu odpowietrzenie tynku. Tynk możesz też krótko ogrzać w kąpieli wodnej.
    • Tort postawić na paterze obrotowej. Zdjąć rant i folię rantową.
      Warstwa okruszkowa tynku
      Kilka łyżek tynku nałożyć na górę tortu i delikatnie rozprowadzić. Wygładzić za pomocą skrobki. Następnie nałożyć trochę tynku na boki tortu, również wygładzić. Wstawić do lodówki na około 15 minut.
    • Tort ponownie postawić na paterze obrotowej. Górkę (falbankę) ścinam za pomocą noża lub skrobki. Tynk nałożyć na górę, dokładnie wygładzić. Bok tortu podzielić na 3 części. Na najwyższą część nałożyć tynk, również delikatnie wygładzić. Pozostały tynk podzielić na dwie części i zabarwić na jasny i ciemny róż.
    • Jasny róż nałożyć na środkową część boku . Mocny róż nałożyć na dolną część. Całość wygładzić za pomocą skrobki. Jeśli w niektórych miejscach brakuje tynku, należy go uzupełnić i ponownie wygładzić.
    • Tort wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Podkład wyczyścić najpierw za pomocą skrobki, później ręcznikiem papierowym. Górę tortu udekorować kwiatami, bezikami, posypką. Tort można spryskać barwnikiem rozpuszczonym w alkoholu.
    • Tort przechowywać w lodówce, wyjąć około 30 minut przed podaniem. Kroić długim, ostrym nożem zamoczonym w gorącej wodzie i wytartym do sucha.

    tort bez tynku

    Tak prezentował się tort bez tynku

    Przepis na tynk od @omatkosłodka

    Część linków i bannerów reklamowych w tym wpisie to linki afiliacyjne.



    Komentarze (2)

    1. Anna

      Wygląda nieziemsko i pewnie tak smakuje. A te batoniki Kinder to chodzi o czekoladki Kinder czy batoniki Kinder Bueno?

      Odpowiedz
      • Ania Indygo

        Batoniki Kinder Chocolate dokładnie, takie w biało czerwonym opakowaniu, ze zdjęciem dziecka:).

        Odpowiedz

    Dodaj komentarz  

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń przepis