Tort z nutellą i owocami

tort z nutella i owocami

Tort z nutellą i owocami. Prosty tort dekorowany owocami

Dzień dobry :) Dzisiaj mam dla was propozycję nie do odrzucania. A dokładniej – tort z nutellą i owocami. Tort jest lekki, składa się z blatów biszkoptowych przełożonych kremem z nutelli i leciutkim kremem owocowym z dodatkiem żelki owocowej. Moim zdaniem kremy są łatwe w przygotowaniu – gdy np. mus owocowy i żelka się chłodzą, w międzyczasie można przygotować krem z nutellą. Tort zajmuje sporo czasu – to prawda. Ale gdy pracę nad jego zrobieniem rozłożymy na kilka dni, to zrobienie odświętnego ciasta staje się o wiele prostsze. A może znacie inny przepis na prosty tort z nutellą? Jeśli tak – chętnie się dowiem :)

Allegro PL

Dokładny przepis na niezawodny, puszysty biszkopt zostawiam tutaj. Jest to mój ulubiony biszkopt, który pięknie wyrasta, jest smaczny i idealnie sprawdza się w ciastach tortowych. Poniżej zostawiam też kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie takiego tortu.

drip cake

Do przygotowania tortu przydatne jest kilka akcesoriów (więcej pisałam o tym tutaj). Poniżej znajdziesz listę kilku rzeczy, razem z linkami do przykładowych produktów (są to linki afiliacyjne):

Jak rozłożyć pracę nad tortem?

  1. Dzień pierwszy. Przygotowujemy biszkopt. Gdy biszkopt wystygnie, oddzielamy jego boki od formy. Biszkopt owijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc. Biszkopt piekę w rancie
  2. Dzień drugi. Robimy poncz, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Robimy żelkę i kremy. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i przekładamy tort. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Tort składam w rancie.
  3. Dzień trzeci. Rano zdejmuję rant, tort chowam z powrotem do lodówki. Następnie przygotowuję tynk, którym dekoruję wierch i boki. Tort dekoruję wedle uznania, np. świeżymi owocami,kwiatami, dekoracjami z masy cukrowej. Przed podaniem tort wyjmuję z lodówki aby się ocieplił. Tort kroję gorącym nożem, wytartym do sucha (ostry nóż przelewam gorącą wodą i wycieram w ściereczkę i dopiero wtedy kroję tort).

Powodzenia :)

Tort z nutellą i owocami

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Keyword: Imieniny, Specjalne okazje, Urodziny
Czas przygotowania: 3 days
Porcje: 15 porcji
Autor: Ania

Składniki

  • 5 jajek
  • 175 g cukru
  • 125 g mąki pszennej tortowej, typ 450
  • 50 g mąki ziemniaczanej

Poncz

  • 450 ml gorącej wody
  • 2 łyżki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Mus owocowy

  • 200 ml śmietany 30%
  • 400 g mieszanki owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 10 g żelatyny +odrobina wody

Żelka owocowa

  • 100 ml przetartych owoców, z przepisu powyżej
  • 4 g żelatyny + odrobina wody

Krem z nutellą i czekoladą

  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g nutelli
  • 40 g czekolady mlecznej (dla urozmaicenia smaku polecam pomieszać mleczną i gorzką)

Tynk maślany z białą czekoladą i dekoracja

  • 300 g masła o temp. pokojowej
  • 300 g białej czekolady
  • czekolada, świeże owoce, beziki

Wykonanie

Biszkopt

  • Trzy dni przed podaniem tortu przygotowuję biszkopt. Dużą blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i stawiam rant o średnicy 18 cm . Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam i mieszam. Rozgrzewam piekarnik, ustawiam temp 175°C.
  • Jajka (bez oddzielania białek od żółtek) umieszczam w misie miksera. Dodaję cukier. Całość ubijam na najwyższych obrotach miksera przez minimum 15 minut (masa jajeczna zwiększy objętość i będzie mieć jaśniejszy kolor).
  • Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę (bezpieczniejszą metodą jest mieszanie szpatułką). Mieszam tylko do połączenia składników.
  • Ciasto delikatnie przekładam do rantu, wyrównuję wierzch. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę do tzw. suchego patyczka, przez około 50 minut. Upieczony biszkop od razu wyjmuję z piekarnika, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
  • Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od foremki i zdejmuję rant. Biszkopt owijam w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładam do lodówki na kilka godzin.

Poncz

  • Gorącą wodę mieszam z cukrem i do smaku dodaję sok z cytryny.

Mus owocowy

  • Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
  • Mieszankę owocową, cukier i sok z cytryny umieszczam w garnku. Gotuję przez około 5 minut. Za pomocą blendera rozdrabiam owoce. Dodatkowo mus przecieram przez sitko aby pozbyć się skórek i pestek. 100 ml musu odkładam, przyda się do zrobienia żelki.
  • Większą część musu doprowadzam do wrzenia i od razu zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
  • Schłodzoną śmietanę ubijam niemal na sztywno, tak na 3/4 (powinna być prawie, ze ubita). Stopniowo wlewam tężejący mus i ubijam na średnich obrotach miksera do połączenia składników.

Żelka owocowa

  • Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
  • 100 ml musu doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam do jej rozpuszczenia.
  • Głęboki talerz wykładam folią spożywczą. Nalewam mus owocowy. Gdy wystygnie wkładam do zamrażarki na około 20 minut lub dłużej, do całkowitego stężenia.

Krem z nutellą i czekoladą

  • Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję nutelle, odstawiam do schłodzenia i zgęstnienia. Na około 5 minut wkładam do lodówki.
  • Schłodzone mascarpone i masę czekoladową z nutellą krótko ubijam, do połączenia składników.

Przełożenie tortu

  • Biszkopt przekrawam na trzy blaty. Pierwszy blat biszkoptu układam na paterze, nasączam około 150 ml ponczu i zapinam rant. Wykładam masę czekoladową z nutellą, wyrównuję.
  • Na masie czekoladowej układam drugi blat biszkoptu, delikatnie go dociskam. Nasączam przygotowanym ponczem (150 ml). Na biszkopt wykładam część musu owocowego. Przygotowaną żelkę wyjmuję z talerza, delikatnie oddzielam od folii.
  • Żelkę układam na środku musu owocowego. Przykrywam pozostałym kremem owocowym. Na końcu układam trzeci blat biszkoptu i nasączam. Tort wkładam do lodówki na minimum 12 godzin.

Tynk – krem z białą czekoladą i dekoracja

  • Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od rantu. Tort ponownie wkładam do lodówki.
  • Miękkie masło ubijam na białą puszystą masę (zajmuje to około 20 minut). Jeśli jest taka potrzeba, to po kilkunastu minutach mikser wyłączam i zbieram masło ze ścianek i mieszam (mam wtedy pewność, że całe masło dobrze się ubije).
  • Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
  • Do ubitego masła stopniowo dodaję białą, lekko przestudzoną białą czekoladę. Miksuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i ubijam jeszcze 10 minut. Gotowy krem wstawiam do lodówki na kilka minut, do zgęstnienia.
  • Tort i krem do tynkowania wyjmuję z lodówki. Tort pokrywam pierwszą, cienką warstwą kremu. Za pomocą noża lub szpatuły wyrównuję krem. Tort wkładam do lodówki na 10 minut.
  • Tort ponownie wyjmuję i nakładam druga warstwę tynku. Aby ułatwić sobie pracę, krem do tynkowania przekładam do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Krem wyciskam na górę i boki tortu. Najpierw wyrównuje wierzch, później wyrównuję boki (polecam użyć noża, szpatuły lub specjalnej packi).
  • Tort dekoruję wg uznania – świeżymi owocami i czekoladą. Przed podaniem tort należy wyjąć z lodówki (15 – 30 minut przed podaniem).
tort z nutellą

Tort z nutellą i owocami

Część linków i bannerów reklamowych w tym wpisie to linki afiliacyjne.



Dodaj komentarz  

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń przepis