Tort z nutellą i owocami. Prosty tort dekorowany owocami
Dzień dobry :) Dzisiaj mam dla was propozycję nie do odrzucania. A dokładniej – tort z nutellą i owocami. Tort jest lekki, składa się z blatów biszkoptowych przełożonych kremem z nutelli i leciutkim kremem owocowym z dodatkiem żelki owocowej. Moim zdaniem kremy są łatwe w przygotowaniu – gdy np. mus owocowy i żelka się chłodzą, w międzyczasie można przygotować krem z nutellą. Tort zajmuje sporo czasu – to prawda. Ale gdy pracę nad jego zrobieniem rozłożymy na kilka dni, to zrobienie odświętnego ciasta staje się o wiele prostsze. A może znacie inny przepis na prosty tort z nutellą? Jeśli tak – chętnie się dowiem :)
Dokładny przepis na niezawodny, puszysty biszkopt zostawiam tutaj. Jest to mój ulubiony biszkopt, który pięknie wyrasta, jest smaczny i idealnie sprawdza się w ciastach tortowych. Poniżej zostawiam też kilka wskazówek, które ułatwią przygotowanie takiego tortu.

Do przygotowania tortu przydatne jest kilka akcesoriów (więcej pisałam o tym tutaj). Poniżej znajdziesz listę kilku rzeczy, razem z linkami do przykładowych produktów (są to linki afiliacyjne):
- rant regulowany,
- folia rantowa,
- szklana patera obrotowa,
- worki cukiernicze,
- skrobka do tynkowania i zestaw szpatułek.
Jak rozłożyć pracę nad tortem?
- Dzień pierwszy. Przygotowujemy biszkopt. Gdy biszkopt wystygnie, oddzielamy jego boki od formy. Biszkopt owijamy w folię spożywczą lub czystą ściereczkę i wkładamy na kilka godzin do lodówki, lub na całą noc. Biszkopt piekę w rancie
- Dzień drugi. Robimy poncz, odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Robimy żelkę i kremy. Biszkopt przekrawamy na trzy blaty i przekładamy tort. Chłodzimy w lodówce przez całą noc. Tort składam w rancie.
- Dzień trzeci. Rano zdejmuję rant, tort chowam z powrotem do lodówki. Następnie przygotowuję tynk, którym dekoruję wierch i boki. Tort dekoruję wedle uznania, np. świeżymi owocami,kwiatami, dekoracjami z masy cukrowej. Przed podaniem tort wyjmuję z lodówki aby się ocieplił. Tort kroję gorącym nożem, wytartym do sucha (ostry nóż przelewam gorącą wodą i wycieram w ściereczkę i dopiero wtedy kroję tort).
Powodzenia :)
Tort z nutellą i owocami
Składniki
- 5 jajek
- 175 g cukru
- 125 g mąki pszennej tortowej, typ 450
- 50 g mąki ziemniaczanej
Poncz
- 450 ml gorącej wody
- 2 łyżki cukru
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
Mus owocowy
- 200 ml śmietany 30%
- 400 g mieszanki owoców leśnych
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 10 g żelatyny +odrobina wody
Żelka owocowa
- 100 ml przetartych owoców, z przepisu powyżej
- 4 g żelatyny + odrobina wody
Krem z nutellą i czekoladą
- 200 g serka mascarpone
- 100 g nutelli
- 40 g czekolady mlecznej (dla urozmaicenia smaku polecam pomieszać mleczną i gorzką)
Tynk maślany z białą czekoladą i dekoracja
- 300 g masła o temp. pokojowej
- 300 g białej czekolady
- czekolada, świeże owoce, beziki
Wykonanie
Biszkopt
- Trzy dni przed podaniem tortu przygotowuję biszkopt. Dużą blaszkę od piekarnika wykładam papierem do pieczenia i stawiam rant o średnicy 18 cm . Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewam i mieszam. Rozgrzewam piekarnik, ustawiam temp 175°C.
- Jajka (bez oddzielania białek od żółtek) umieszczam w misie miksera. Dodaję cukier. Całość ubijam na najwyższych obrotach miksera przez minimum 15 minut (masa jajeczna zwiększy objętość i będzie mieć jaśniejszy kolor).
- Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę (bezpieczniejszą metodą jest mieszanie szpatułką). Mieszam tylko do połączenia składników.
- Ciasto delikatnie przekładam do rantu, wyrównuję wierzch. Wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę do tzw. suchego patyczka, przez około 50 minut. Upieczony biszkop od razu wyjmuję z piekarnika, odstawiam do całkowitego wystudzenia.
- Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od foremki i zdejmuję rant. Biszkopt owijam w folię spożywczą lub ściereczkę i wkładam do lodówki na kilka godzin.
Poncz
- Gorącą wodę mieszam z cukrem i do smaku dodaję sok z cytryny.
Mus owocowy
- Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
- Mieszankę owocową, cukier i sok z cytryny umieszczam w garnku. Gotuję przez około 5 minut. Za pomocą blendera rozdrabiam owoce. Dodatkowo mus przecieram przez sitko aby pozbyć się skórek i pestek. 100 ml musu odkładam, przyda się do zrobienia żelki.
- Większą część musu doprowadzam do wrzenia i od razu zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam do jej rozpuszczenia. Odstawiam do wystudzenia i lekkiego stężenia.
- Schłodzoną śmietanę ubijam niemal na sztywno, tak na 3/4 (powinna być prawie, ze ubita). Stopniowo wlewam tężejący mus i ubijam na średnich obrotach miksera do połączenia składników.
Żelka owocowa
- Żelatynę zalewam niewielką ilością wody, odstawiam do napęcznienia.
- 100 ml musu doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z palnika. Dodaję napęczniałą żelatynę, mieszam do jej rozpuszczenia.
- Głęboki talerz wykładam folią spożywczą. Nalewam mus owocowy. Gdy wystygnie wkładam do zamrażarki na około 20 minut lub dłużej, do całkowitego stężenia.
Krem z nutellą i czekoladą
- Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Dodaję nutelle, odstawiam do schłodzenia i zgęstnienia. Na około 5 minut wkładam do lodówki.
- Schłodzone mascarpone i masę czekoladową z nutellą krótko ubijam, do połączenia składników.
Przełożenie tortu
- Biszkopt przekrawam na trzy blaty. Pierwszy blat biszkoptu układam na paterze, nasączam około 150 ml ponczu i zapinam rant. Wykładam masę czekoladową z nutellą, wyrównuję.
- Na masie czekoladowej układam drugi blat biszkoptu, delikatnie go dociskam. Nasączam przygotowanym ponczem (150 ml). Na biszkopt wykładam część musu owocowego. Przygotowaną żelkę wyjmuję z talerza, delikatnie oddzielam od folii.
- Żelkę układam na środku musu owocowego. Przykrywam pozostałym kremem owocowym. Na końcu układam trzeci blat biszkoptu i nasączam. Tort wkładam do lodówki na minimum 12 godzin.
Tynk – krem z białą czekoladą i dekoracja
- Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Za pomocą nożyka oddzielam boki ciasta od rantu. Tort ponownie wkładam do lodówki.
- Miękkie masło ubijam na białą puszystą masę (zajmuje to około 20 minut). Jeśli jest taka potrzeba, to po kilkunastu minutach mikser wyłączam i zbieram masło ze ścianek i mieszam (mam wtedy pewność, że całe masło dobrze się ubije).
- Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
- Do ubitego masła stopniowo dodaję białą, lekko przestudzoną białą czekoladę. Miksuję jeszcze przez 2-3 minuty. Następnie zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i ubijam jeszcze 10 minut. Gotowy krem wstawiam do lodówki na kilka minut, do zgęstnienia.
- Tort i krem do tynkowania wyjmuję z lodówki. Tort pokrywam pierwszą, cienką warstwą kremu. Za pomocą noża lub szpatuły wyrównuję krem. Tort wkładam do lodówki na 10 minut.
- Tort ponownie wyjmuję i nakładam druga warstwę tynku. Aby ułatwić sobie pracę, krem do tynkowania przekładam do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką. Krem wyciskam na górę i boki tortu. Najpierw wyrównuje wierzch, później wyrównuję boki (polecam użyć noża, szpatuły lub specjalnej packi).
- Tort dekoruję wg uznania – świeżymi owocami i czekoladą. Przed podaniem tort należy wyjąć z lodówki (15 – 30 minut przed podaniem).

Tort z nutellą i owocami
Część linków i bannerów reklamowych w tym wpisie to linki afiliacyjne.