• Expresowe
  • Śniadania
  • Ciasteczka
  • Dodatki do wypieków
  • Zacznij tutaj
  • Drożdżowe
  • Ciasta
  • Przepisy podstawowe
  • Tortowe i cukiermicze ABC
  • Urodziny
  • Boże Narodzenie
  • Wielkanoc
  Zaloguj sięZarejestruj
Wypieki, które pokochasz
  • Babki, babeczki i muffiny
  • Ciasta
  • Ciasteczka
  • Dodatki do wypieków
  • Drożdżowe
  • Expresowe
  • Przepisy podstawowe
  • Serniki
  • Słodki stół
  • Tortowe i cukiermicze ABC
  • Torty
  • Urodziny
  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Śniadania
  • Wytrawne
  • Zacznij tutaj

Zarejestruj się

Siłomierz

Rada: hasło powinno zawierać przynajmniej dwanaście znaków. Aby było silniejsze, użyj małych i wielkich liter, cyfr oraz znaków takich jak: ! " ? $ % ^ & ).

  • Zaloguj się
  • Nie pamiętasz hasła?
Udostępnij
Udostępnij
Tweetuj
Przypnij

O mnie

AniaIndygo.com to blog o czymś dobrym dla ciała i duszy. Jeśli zrobię dobre ciasto, podzielę się przepisem na nie (może akurat posmakuje również Tobie?). Innym razem dowiesz się czegoś o swojej duszy czy szczęściu. Jeśli wolisz poczytać o czymś dobrym dla zdrowia – znajdziesz to tutaj. Chcesz coś więcej wiedzieć o osobach które tworzą ten blog? Koniecznie zajrzyj tutaj.
Uściski, Ania Indygo

Składniki / tagi

Bakalie

daktyle
mak
migdały
orzechy
rodzynki
skórka pomarańczowa
żurawina

Czekolada, cukierki, słodycze

cukierki Michałki
czekolada

Dodatki

budyń
drożdże
dżem/marmolada
galaretka
herbatniki
kakao
majonez
miód
mleko skondensowane
wykorzystanie żółtek

Masła, kremy,masy

karmel
krem budyniowy
masa krówkowa
masło orzechowe
nutella
tahini

Mąki, płatki,ziarna

pszenica w miodzie
płatki kukurydziane

Napoje, kawa, herbata, alkohole

alkohol
amaretto
cappuccino
kawa
rum
sok
szampan

Owoce

banany
cytryny
gruszki
imbir
jabłka
jagody
jeżyny
maliny
pomarańcze
śliwki
truskawki

Produkty mleczne

jogurt
mascarpone
maślanka
masło
mleko
ser camembert
serek feta
śmietana
twaróg

Warzywa

brokuły
cebula
ciecierzyca
czosnek
kapusta kiszona
marchew
ogórek
pietruszka
pomidor
por
rabarbar
seler
szpinak
ziemniaki

Wypieki i potrawy

bez glutenu
bez pieczenia
ciasta i desery bez pieczenia
wegetariańskie
z bezą
z biszkoptem
z ciasta kruchego
z ciasta parzonego

Kategorie

Jestem także na

Instagram

Róż i kwiaty ❤️ Tort z pysznymi smakami: ki Róż i kwiaty ❤️

Tort z pysznymi smakami: kinder, malina i ferrero. Pyszności 😍

#pokochajpieczenie
#przepisy #tort #tortzkwiatami #różowytort #kinder #maliny #ferrero #kwiatyzpapierujadalnego
Biszkopt kakaowy z olejem Świetny przepis na bi Biszkopt kakaowy z olejem

Świetny  przepis na biszkopt kakaowy z olejem. Ten biszkopt sprawdzi się w tortach, różnych ciastach, monoporcjach lub deserach w pucharkach. Biszkopt jest stabilny i wilgotny.

Dokładny przepis znajdziesz na blogu

https://aniaindygo.com/biszkopt-kakaowy-z-olejem/

Proporcje na biszkopt kakaowy z olejem:
- jajko o wadze około 65 g ze skorupką (lub około 35 g białka +18-20 g żółtka)
- 35 g cukru
- 15 g oleju o neutralnym smaku i zapachu (używam słonecznikowego lub rzepakowego)
- 35 g mąki pszennej
- 6 g kakao

Aby zrobić biszkopt o średnicy 16 cm, proponuję pomnożyć powyższe produkty razy 5 (czyli zużyjesz 5 jajek, 175 g cukru, 75 oleju, 175 g mąki pszennej, 30 g kakao). Podsumowując, z podanej ilości, piekąc biszkopt w rancie, otrzymałam 4 blaty biszkoptowe po 2 cm każdy + górkę).

Czas i temp. pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika, wielkości rantu i ilości składników.

#pokochajpieczenie #biszkoptkakaowy #biszkoptkakaowyzolejem #biszkoptdotortu #monoporcje #tort #ciasto #ranty #rantdotortu #przepisy #przepisnatort
Biszkopt kakaowy z olejem Świetny przepis na bi Biszkopt kakaowy z olejem

Świetny  przepis na biszkopt kakaowy z olejem. Ten biszkopt sprawdzi się w tortach, różnych ciastach, monoporcjach lub deserach w pucharkach. Biszkopt jest stabilny i wilgotny.

Dokładny przepis znajdziesz na blogu

https://aniaindygo.com/biszkopt-kakaowy-z-olejem/

Proporcje na biszkopt kakaowy z olejem:
- jajko o wadze około 65 g ze skorupką (lub około 35 g białka +18-20 g żółtka)
- 35 g cukru
- 15 g oleju o neutralnym smaku i zapachu (używam słonecznikowego lub rzepakowego)
- 35 g mąki pszennej
- 6 g kakao

Aby zrobić biszkopt o średnicy 16 cm, proponuję pomnożyć powyższe produkty razy 5 (czyli zużyjesz 5 jajek, 175 g cukru, 75 oleju, 175 g mąki pszennej, 30 g kakao). Podsumowując, z podanej ilości, piekąc biszkopt w rancie, otrzymałam 4 blaty biszkoptowe po 2 cm każdy + górkę).

Czas i temp. pieczenia należy dostosować do swojego piekarnika, wielkości rantu i ilości składników.

#pokochajpieczenie #biszkoptkakaowy #biszkoptkakaowyzolejem #biszkoptdotortu #monoporcje #tort #ciasto #ranty #rantdotortu #przepisy #przepisnatort
Rolada z kremem śmietanowym z mascarpone i dżeme Rolada z kremem śmietanowym z mascarpone i dżemem. Pyszności 😍. Do udekorowania polecam użyć kajmaku z orzechami lub czekolady karmelowej.

Przepis znajdziesz na końcu filmiku i na blogu

https://aniaindygo.com/rolada-biszkoptowa/

#pokochajpieczenie #pyszne #naslodko #rolada
#dokawy
Wiesz, że upieczona biała czekolada zupełnie zm Wiesz, że upieczona biała czekolada zupełnie zmienia smak? Po kilku minutach pieczenia zmienia kolor i smak na karmelowy  Palonej białej czekolady można użyć do karmelu i kremów czy chrupiącej warstwy.

Karmel z białej czekolady a właściwie upieczonej białej czekolady to sposób na dodanie wypiekom charakterystycznego smaku. Podczas pieczenia czekolada nabiera karmelowego koloru i smaku (powstaje tzw. palona biała czekolada). Moim zdaniem, „karmel” przygotowany wg tej metody jest znacznie lepszy niż taki „tradycyjny”, na bazie cukru. Ma też bardziej kremową konsystencję (po zastygnięciu i schłodzeniu w lodówce).

Na kolor i smak karmelu będzie miało wpływ to, jak długo i w jakiej temp. będziesz piec czekoladę. Należy jednak uważać, by czekolady nie spalić. Będzie mieć gorzki smak i nie sprawdzi się przy robieniu kremów i karmelu. Jakość końcowego produktu zależy też od użytej czekolady. Do zrobienia karmelu użyłam zwykłej, sklepowej czekolady. Karmel był bardzo dobry, ale polecam też spróbować wersji z wysokiej jakości czekolady (np. Callebaut).

Cały wpis przeczytasz na blogu - 

https://aniaindygo.com/karmel-z-bialej-czekolady/

Karmel z białej czekolady

Składniki:
- 80 g białej czekolady
- 130 g śmietany 36%
- 30 g masła

Wykonanie

1. Piekarnik rozgrzewam do temp. 165 – 170°C. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
2. Czekoladę dzielę na kostki, układam na blaszce. Wkładam do piekarnika. Po około ośmiu minutach wyjmuję z piekarnika. Kostki czekolady odwracam na drugą stronę – dzięki temu powinny upiec się równomiernie.
3. Blaszkę z czekoladą ponownie wstawiam do piekarnika, tym razem na około 5 minut. Ale trzeba kontrolować ten czas – czekolada powinna mieć karmelowy kolor. Czekoladę odstawiam do przestudzenia.
4. Czekoladę, śmietanę i masło umieszczam w garnku z grubym dnem. Podgrzewam na małej mocy palnika, często mieszając. Od momentu zagotowania, masę gotuję około 5 minut (masę należy często mieszać).
5. Garnek zdejmuję z palnika, karmel przelewam do słoiczka. Przechowuję w lodówce. W lodówce karmel jeszcze zgęstnieje.

#pokochajpieczenie #białaczekolada #karmel #tort  #kremdotortu #pyszności
Karmel z białej czekolady a właściwie upieczone Karmel z białej czekolady a właściwie upieczonej białej czekolady to sposób na dodanie wypiekom charakterystycznego smaku. Podczas pieczenia czekolada nabiera karmelowego koloru i smaku (powstaje tzw. palona biała czekolada). Moim zdaniem, „karmel” przygotowany wg tej metody jest znacznie lepszy niż taki „tradycyjny”, na bazie cukru. Ma też bardziej kremową konsystencję (po zastygnięciu i schłodzeniu w lodówce).

Na kolor i smak karmelu będzie miało wpływ to, jak długo i w jakiej temp. będziesz piec czekoladę. Należy jednak uważać, by czekolady nie spalić. Będzie mieć gorzki smak i nie sprawdzi się przy robieniu kremów i karmelu. Jakość końcowego produktu zależy też od użytej czekolady. Do zrobienia karmelu użyłam zwykłej, sklepowej czekolady. Karmel był bardzo dobry, ale polecam też spróbować wersji z wysokiej jakości czekolady (np. Callebaut).

Cały wpis przeczytasz na blogu - link w bio

https://aniaindygo.com/karmel-z-bialej-czekolady/

Karmel z białej czekolady

Składniki:
- 80 g białej czekolady
- 130 g śmietany 36%
- 30 g masła

Wykonanie

1. Piekarnik rozgrzewam do temp. 165 – 170°C. Blachę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia.
2. Czekoladę dzielę na kostki, układam na blaszce. Wkładam do piekarnika. Po około ośmiu minutach wyjmuję z piekarnika. Kostki czekolady odwracam na drugą stronę – dzięki temu powinny upiec się równomiernie.
3. Blaszkę z czekoladą ponownie wstawiam do piekarnika, tym razem na około 5 minut. Ale trzeba kontrolować ten czas – czekolada powinna mieć karmelowy kolor. Czekoladę odstawiam do przestudzenia.
4. Czekoladę, śmietanę i masło umieszczam w garnku z grubym dnem. Podgrzewam na małej mocy palnika, często mieszając. Od momentu zagotowania, masę gotuję około 5 minut (masę należy często mieszać).
5. Garnek zdejmuję z palnika, karmel przelewam do słoiczka. Przechowuję w lodówce. W lodówce karmel jeszcze zgęstnieje.

#pokochajpieczenie #białaczekolada #karmel #kremdotortu #pyszności
Jak pokroić biszkopt?

Ciasto przygotowuję dzień przed składaniem tortu. Wystudzony biszkopt wyjmuję z rantu, owijam w folię spożywczą i wkładamy do lodowki. Dzięki temu, ciasto mniej się kruszy, jest bardziej stabilne.

Do przekrawania ciast (biszkopt, biszkopt tłuszczowy, black velvet cake) najczęściej używam specjalnego noża do krojenia biszkoptu - swój kupiłam w Cake Land, ale widziałam, że w innych sklepach też go można dostać. 

Ciasto przytrzymuję dłonią i zaczynam kroić biszkopt. Pierwszy blat biszkoptu odstawiam na bok i w ten sposób kroję kolejne blaty biszkoptowe.

Nóż, który pokazuje na samym początku filmiku ma trzy ostrza.  W ten sposób, za jednym razem możecie uzyskać 4 blaty ciasta. Ja korzystam tylko z jednego ostrza, 
dzięki temu łatwiej mi jest pokroić biszkopt czy inne ciasto. 

Wysokość ostrzy możecie regulować i dopasować do robionego ciasta.

#pokochajpieczenie #jakpokroićbiszkopt #tortyurodzinowe #jakzrobićtort tu #tort #jakzrobićtort #pokochajpieczenie
Cześć, dzisiaj dowiesz się jak zrobić biszkopt Cześć, dzisiaj dowiesz się jak zrobić biszkopt do tortu.

Przepis na biszkopt z olejem do tortu - poniższe proporcje powinny wystarczyć na średnicę 16-18 cm, w zależności ile i jakiej wysokości chcesz uzyskać blaty.

Na rant o fi 16 cm proponuje zrobić biszkopt z czterech jajek.

Składniki:
- 5 dużych jajek (białka i żółtka osobno) - jedno jajko razem ze skorupka powinno ważyć około 65 g
-175 g cukru
- 60 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 200 g mąki pszennej

Wykonanie 

1. Przygotowanie biszkoptu zaczynam od owinięcia rantu papierem do pieczenia, przesiania mąki i oddzielenia białek od żółtek.

2. Piekarnik ustawiam na około 170 st. C, termoobieg (ale zależy to od piekarnika).

3. Białka ubijam na najwyższych obrotach aż zwiększą objętość i dobrze się spienią (ale nie ubijam ich na sztywno). Stopniowo dodaję cukier, po jednej łyżce. Po dodaniu całego cukru ubijam jeszcze przez około dwie minuty. 

4. Żółtka mieszam z olejem. Cały czas miksując, wlewam żółtka do białek. Miksuję przez chwilę (na najwyższych obrotach, do połączenia).

5. Zmniejszam obroty miksera na najmniejsze i stopniowo dodaję mąkę. Miksuję tylko do połączenia.
 
6. Na koniec, masę biszkoptową mieszam jeszcze ręcznie, za pomocą szpatułki. Następnie przelewam do rantu, wyrównuję wierzch ciasta. Wstawiam do nagrzanego piekarnika, piekę około 50 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiam do wystudzenia.

7. Całkowicie wystudzony biszkopt owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki. Biszkopt kroję na drugi dzień po upieczeniu. 

Więcej wskazówek jak zrobić biszkopt znajdziesz na blogu qniaindygo.com

#biszkoptdotortu #jakzrobićbiszkopt #biszkopt #tortbiszkoptdotortu #jakzrobićbiszkopt #tortyurodzinowe
pokochajpieczenie. #tortdlakobiety #tortzkwiatami pokochajpieczenie. #tortdlakobiety #tortzkwiatami #tortpietrowy #pokochajpieczenie

Piękny, kobiecy tort z kwiatami. 🥰

Żałuję tylko, że nie mam lepszych zdjęć, ale zrobienie i przenoszenie takiego tortu nie było łatwe. Tort był na moje urodziny, zatem nie mogło zabraknąć kwiatów 🌸

Ostatnie wpisy

  • tort kinder malina ferreroTort kinder malina ferrero
  • biszkopt kakaowy z olejemBiszkopt kakaowy z olejem
  • rolada biszkoptowaRolada biszkoptowa
  • sernik z chałwąSernik z chałwą
  • tort z kremem z palonej białej czekoladyKrem z paloną białą czekoladą

  • Home
  • O mnie
  • Polityka prywatności
© Wypieki, które pokochasz 2023