Żelka w torcie to najczęściej zmiksowane owoce połączone z cukrem i substancją żelującą (żelatyna, pektyna, agar). Żelka to zupełnie coś innego niż krem czy mus. Żelka nadaje ciekawego smaku tortom i deserom. Smak żelki najlepiej dobrać do tortu. Żelka malinowa podkreśli smak ciasta owocowego. Natomiast w torcie czekoladowym przełamie smak.
Tort z żelką możesz zobaczyć np. w tym wpisie.
Tak jak chrupkę, żelkę trzeba zrobić odpowiednio wcześniej aby zdążyła zastygnąć. Powinna być mniejsza niż średnica tortu. Dla tortu o średnicy 16 cm żelka powinna mieć średnicę 14 cm. Żelkę układam między dwiema warstwami kremu/musu. Żelki nie kładziemy blisko rantu, powinien być zachowany odstęp między rantem a żelką. Przestrzeń między rantem a żelką należy wypełnić kremem lub musem.
Jakich produktów można użyć do zrobienia żelki?
- owoce (zblendowane lub pokrojone)
- sok
- kawa – szczególnie sprawdzi się w tortach kawowych i czekoladowych
- alkohol, np. wiśniówka, Whisky dla tortów z kremem z dodatkiem alkoholu
- substancje żelujące – możesz wybrać żelatynę, pektynę i agar lub je połączyć.